Verbraak | Van Bijnen als ‘kleinste bigband ter wereld’ bij Backyard Blues

De laatste editie van Backstage Backyard Blues op de veranda in de Dongevallei is weggelegd voor twee multi-instrumentalisten, want de stream van 5 juli zal verzorgd worden door het duo Verbraak | Van Bijnen.
Foto: Heyhoef-Backstage

TILBURG – We zijn er inmiddels al aan gewend geraakt in deze tijd zonder concerten als voorheen. Ook op zondag 5 juli streamt Heyhoef-Backstage, als laatste in de reeks, live een editie van ‘Backstage Backyard Blues’ – ‘troost in de Dongevallei’. Dan met, zoals Heyhoef-Backstage ze noemt, ‘de kleinste bigband ter wereld’ Verbraak en Van Bijnen.

De laatste editie van Backstage Backyard Blues op de veranda in de Dongevallei is weggelegd voor twee multi-instrumentalisten pur sang, want de stream van zondag 5 juli zal verzorgd worden door het duo Verbraak | Van Bijnen. Ze zijn met z’n tweeën, maar brengen een karrevracht aan instrumenten mee die zij bespelen in een complete show. Joost Verbraak en Jan van Bijnen stallen alle mogelijke blaas-, snaar- en percussie-instrumenten dan eerst uit op de Backyard veranda. De twee zijn singer-songwriters met ‘roots’ die verwantschap tonen met blues, country en americana uit het diepe zuiden van de VS.

‘Een warmer, charmanter en authentieker optreden zag ik niet eerder’, zegt de Vlaamse auteur Wouter Bulckaert, ‘Een show vol camaraderie, milde zelfspot en ijzersterke songs in een hoogsteigen klankbad, laverend tussen The Band, Calexico en een ‘marching band’ uit New Orleans.’

Van de achtergrond naar de spotlights

Naast het begeleiden van artiesten als Freek de Jonge, Claudia de Breij, Paul Haenen, Rob de Nijs en Ralph de Jongh werd het hoog tijd voor Joost Verbraak (sousafoon, trompet en percussie) en Jan van Bijnen (zang, banjo en slidegitaar) om zelf vooraan in de spotlight te staan. Verbraak | Van Bijnen debuteerde om die reden in 2016 met ‘2nd Line City’. In 2018 verscheen toen ‘Endless Road’, een plaat met louter eigen werk, waarna het duo hun eerste theatertournee deed. En in het seizoen 2020-2021 komt Verbraak | Van Bijnen ook met een nieuwe theatertour: ‘Down By The Riverside’.

Afsluiter van de reeks

Een toepasselijke act op zondag 5 juli dus, die goed past in de entourage van de Dongevallei in de Reeshof. Vanaf 17.00 uur is die te bewonderen in de ‘Backyard Blues’ stream tussen de Schotse hooglanders via de site van Heyhoef-Backstage. Kijken is gratis en doneren staat je vrij. De eerdere zeven edities zijn ook nog terug te zien op die site via Hey-TV.

Kees-Luc Simons