Backyard Blues – Big Bo op de veranda in de Dongevallei

Heyhoef-Backstage ziet een plek op de veranda van Backyard Blues in de Dongevallei als de perfecte plek om de act van Big Bo gestalte te geven voor de stream van zondag 21 juni.
Foto: Heyhoef-Backstage

TILBURG – We zijn er inmiddels al aan gewend geraakt in deze tijd zonder concerten als voorheen. Ook op zondag 21 juni streamt Heyhoef-Backstage weer live een editie van ‘Backstage Backyard Blues’ – ‘troost in de Dongevallei’. Dan met, zoals Heyhoef-Backstage hem noemt, ‘bluesicoon’ Big Bo.

Een typisch beeld uit de muzikale traditie van Amerika is dat van een bluesartiest ergens in Mississippi die als solist speelt op de veranda voor zijn shack, ofwel voor zijn woning. De bekende Robert Johnson heeft op die manier dan ook de blues tot leven gebracht in de jaren dertig. In Nederland is Big Bo Brocken op dit moment een voorbeeld van deze traditie. Daarom ziet H-B een plekje op de veranda van Backyard Blues in de Dongevallei als de perfecte plek om de act van Big Bo gestalte te geven voor de stream van 21 juni.

Big Bo

H-B is fan: “Hij speelt al meer dan 30 jaar zijn blues met hart en ziel. Met zijn ongepolijste, soulvolle stem begeleidt hij zichzelf al die tijd op akoestische en elektrische gitaar, steel dobro, ‘cigarbox’ gitaar, snaredrum, hihat en bassdrum. In deze setting speelt hij naast eigen werk vooral klassiekers uit de jaren 20, 30 en 40. Daarbij voert onversneden en vaak obscure Deltablues de boventoon. Emotionele akoestische blues, vlotte ragtime en doorleefde Deltablues, songs vol bezieling gebracht, worden doorspekt met virtuoos spel op slidegitaar, maar ook simpel tokkelwerk.”

In de prijzen

Big Bo wint in 2015 de eerste prijs in de categorie solisten/duo’s, tijdens de prestigieuze Dutch Blues Challenge. Dit is een belangrijke prijs voor Nederlandse bluesartiesten. In januari 2016 vertegenwoordigt Big Bo dan ons land tijdens de International Blues Challenge in Memphis USA, waar hij uit 2400 inschrijvingen van over heel de wereld de halve finale haalt. Aansluitend verzorgt hij nog een tournee langs de Juke Joints in Mississippi, daar waar het allemaal ooit begon.

Stream

Zondag 21 juni is Big Bo vanaf 17.00 uur via de site van H-B te bewonderen in de stream ‘Backyard Blues’ vanuit de Dongevallei. Tussen de Schotse hooglanders. Kijken is gratis. Op die site zijn ook de eerdere zes edities nog terug te zien via Hey-TV. En op zondag 5 juli zal alweer de laatste editie live te volgen zijn. Dan met het duo Verbraak en Van Bijnen.

Kees-Luc Simons