Tilburg heeft een nieuwe stadsdichter

Rodgairo Dalnoot is door wethouder Marcelle Hendrickx aangesteld als nieuwe stadsdichter. Hierbij droeg hij zijn eerste gedicht voor.
Onze nieuwe stadsdichter: Rodgairo Dalnoot

Zondagmiddag werd Rodgairo Dalnoot door wethouder Marcelle Hendrickx aangesteld als nieuwe stadsdichter van Tilburg. Hier droeg de 32-jarige Tilburger zijn eerste gedicht voor, waarna ook andere dichters hun werk lieten horen. Dalnoot is de tiende stadsdichter van Tilburg sinds de functie in 2003 in het leven werd geroepen.

Dalnoot is de opvolger van Anton Dautzenberg, die in maart 2021 vroegtijdig stopte als stadsdichter, omdat hij het niet eens was met de beloning die de stadsdichter per jaar krijgt. Nu, een half jaar later, is Dalnoot voor twee jaar aangesteld als stadsdichter van Tilburg. Hij wil mensen verbinden, maar ook zeker een platform bieden aan aanstormend schrijftalent.

Tekst: Pieter Soethout

Een bezige bij

Het stadsdichterschap is niet het enige waarmee de Tilburger zich bezighoudt. Hij is namelijk spoken word-artiest en rapper. Dit jaar heeft de artiest uit Tilburg een EP uitgebracht, genaamd ‘Nacht Van Het Blauwe Uur’. Naast zijn bezigheden met muziek en spoken word werkt Dalnoot met jongeren.

Een trots gevoel

Het stadsdichterschap voelt voor Dalnoot erg goed. ‘Ik kijk er zelf al maanden naar uit en ben blij dat het nu eindelijk bekend is gemaakt. Daarnaast ben ik ook erg trots om de tiende stadsdichter van Tilburg te zijn.’

De Tilburger denkt zijn eigen draai aan het stadsdichterschap te kunnen geven. ‘Mijn stijl verschilt enorm met die van de voorgaande stadsdichters. Daarnaast wil ik een platform creëren voor aankomend schrijftalent. Op dit moment moet je naar veel talent nog op zoek en ik wil getalenteerde schrijvers een zetje geven.’

Samenwerken

Hoe hij dit precies wil gaan doen is op dit moment nog niet bekend. ‘Ik kan er nu nog niet te veel over zeggen. Ik ben nog met verschillende partijen in gesprek over de plannen. Ik vind het belangrijk om samen te werken met andere creatievelingen, zoals de mensen bij de LocHal of 013.’

Vanaf nu zal Dalnoot gedichten gaan maken vanuit zijn titel als stadsdichter. Deze gedichten kunnen worden gevonden op zijn Instagram. Zijn eerste gedicht, dat hij voordroeg toen hij werd aangesteld, is daar ook te vinden.

Pieter Soethout