Stadsgedicht XI door rapper Roads de 1’3 in première bij Omroep Tilburg

Rodgairo Dalnoot (Foto: Omroep Tilburg)

TILBURG – Een aantal kunstenaars is de afgelopen tijd aan de slag gegaan met een stadsgedicht van Anton Dautzenberg. Vanavond kun je om 21:00u bij Omroep Tilburg op Facebook en YouTube de première zien van een nieuwe adaptatie. Dit keer is het rapper Roads de 1’3 die met het gedicht aan de slag is gegaan.

Dautzenberg werd in augustus 2019 geïnstalleerd als stadsdichter van Tilburg. Sindsdien publiceert hij elke maand een gedicht, elke keer bewerkt door een andere Tilburgse kunstenaar. Zo was het eerder de beurt aan videokunstenaar Rob Moonen en componist Tom America om een eigen variant op het gedicht te maken.

De gedichten hebben allemaal te maken met de ‘Tao van de T‘, gebaseerd op het bekende merk van Tilburg. Dautzenberg laat zich daarbij inspireren door Antony Kok (1882-1969), een van de grondleggers van kunststroming De Stijl.

De interpretatie van Roads de 1’3, artiestennaam van Rodgairo Dalnoot, kiest de weg van de actualiteit. De Black Lives Matter-beweging vormde voor hem de inspiratie voor zijn bewerking van het gedicht. “Het stadsgedicht daagt de lezer uit om standpunten van twee kanten te bekijken. Met mijn rap laat ik weten waar ik sta in het huidige debat. Het liefst zijn we samen één en haat de een de ander niet om welke kleur die heeft.”

Naast de première op Facebook en YouTube is Stadsgedicht XI, voorafgegaan door een interview met Roads de 1’3, vanaf 19:00u elk uur te zien in het programma CulTuur op Omroep Tilburg.

Tijmen Moelker