Tilburg opent haar deuren voor mensen in nood uit Afghanistan

Als het aan GroenLinks, D66 en de PvdA ligt, moet Tilburg extra plekken voor noodopvang van asielzoekers uit Afghanistan creëren.
Foto: Pexels

Als het aan GroenLinks, D66 en de PvdA ligt, moet Tilburg extra opvangplekken voor asielzoekers uit Afghanistan creëren. Deze partijen verzoeken de Tilburgse gemeenteraad om noodopvang te regelen voor Afghaanse vluchtelingen.

Wat is er dan eigenlijk precies aan de hand? Sinds de Amerikanen zich begonnen terug te trekken uit Afghanistan hebben de Taliban het land in een paar weken heroverd. Het Afghaanse leger kon niet op tegen de troepen van de Taliban en binnen een mum van tijd waren alle grote steden, op de hoofdstad Kaboel na, veroverd. Ook Kaboel werd snel omsingeld en de macht werd vredig overgedragen door president Ghani, die daarna vluchtte naar het buitenland.

Chaos op het vliegveld

Voor veel inwoners van Afghanistan kwam de snelle opmars van de Taliban als een verrassing. De mensen vluchtten massaal naar het vliegveld om weg te komen, waardoor het vliegveld volledig werd overlopen. Mensen hingen aan de wielen van een vliegtuig en probeerden massaal naar binnen te komen. De chaos was zo enorm dat er mensen zijn overleden in de verdrukking.

Nederland is inmiddels gestopt met evacueren en de Taliban eisen dat alle evacuaties na 31 augustus ophouden. Ons land heeft ongeveer 2000 mensen weggehaald uit Afghanistan. Veel van deze mensen hebben in Nederland geen plek om te wonen en daarom moeten er voldoende opvangplekken zijn om deze mensen in ons land te ontvangen.

Een voorbeeld voor de rest

Zo ook in Tilburg, want volgens Liesje Carlier van GroenLinks zijn er te weinig opvangplekken. Zij vroeg aan het Tilburgse college of er snel noodopvang geregeld kan worden. In een bericht op de website van GroenLinks Tilburg kaart zij aan dat de AZC’s in de regio vol zitten en dat zelfs al voor de problemen in Afghanistan. Carlier wordt in haar verzoek bijgestaan door onder anderen Yusuf Celik van de PvdA.

Tilburg heeft de traditie om er voor elkaar te zijn – Yusuf Celik

Celik vindt dat Tilburg een voorbeeld moet zijn voor andere gemeenten. ‘Wij vinden dat elke gemeente in Nederland een bijdrage moet leveren om de toegenomen asielstroom op te vangen. In het verleden heeft Tilburg vluchtelingen opgevangen in de wijk Fatima en dat is eigenlijk heel goed gegaan. Alleen in het begin was er weerstand, maar veel Tilburgers hebben er hun schouders onder gezet. Die vluchtelingen hebben een plekje gekregen. Tilburg heeft de traditie om er voor elkaar te zijn.’

Op dit moment worden er volgens het raadslid van de PvdA verschillende locaties besproken binnen het college, maar hij kan nog geen specifieke plek noemen. Het gaat in eerste instantie om noodopvang, waar de mensen even tot rust kunnen komen. ‘Het is allemaal heel snel gegaan’, constateert de politicus. ‘Het belangrijkste is dat de mensen rustig moeten wennen. Daarna moet er worden gekeken naar wat er bij ieder individu past en waarmee ze geholpen zijn.’

Een andere kijk

Toch is niet iedereen het eens met een nieuwe noodopvang in Tilburg. Maarten van Asten, fractievoorzitter van VVD Tilburg, ziet een andere oplossing. ‘Wij zijn voor opvang in de regio. Er zijn genoeg landen in de omgeving van Afghanistan waar mensen veilig kunnen worden opgevangen. Daarbij heb je als Nederland wel een bepaalde verantwoordelijkheid om daarin je steentje bij te dragen, maar wij vinden niet dat er hier in Tilburg een extra noodopvang moet worden gecreëerd.

Ook de andere partijen is om een reactie gevraagd, maar hier hebben wij tot op heden geen antwoord op gekregen.

Pieter Soethout