Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Rodgairo Dalnoot is de nieuwe stadsdichter

Rodgairo Dalnoot (Foto: Omroep Tilburg)

De nieuwe stadsdichter van Tilburg wordt voor de komende twee jaar Rodgairo Dalnoot. Het college van burgemeester en wethouders heeft hem benoemd voor de periode 2021-2023.

In Tilburg wordt elke twee jaar een nieuwe stadsdichter aangewezen. Voor de komende twee jaar zal dit de 32-jarige Rodgairo Dalnoot zijn. In het dagelijks leven is Dalnoot vader, dichter, spoken word-artiest, rapper en jongerenwerker. Hij won in 2019 de aanmoedigingsprijs voor ‘De meest inspirerende ontdekking van de SPOKEN Awards 2019’ tijdens het internationale spoken word-event van SPOKEN.FM in Rotterdam. Ook heeft hij een tijd lang radio gemaakt bij Omroep Tilburg.

Wethouder Marcelle Hendrickx is heel blij met de nieuwe stadsdichter. “Woorden geven aan onze stad, aan wat er nu leeft, en aan wie er nu leven; dat doet de stadsdichter. Elke stadsdichter geeft daar zijn of haar eigen kleur aan. Wij koesteren dat en ik ben blij dat we dit talent de komende twee jaar onze Tilburgse stem mogen noemen.”

Junior stadsdichter
Eerder deze week werd Gina Goossens verkozen tot junior stadsdichter van Tilburg. De scholier van De Nieuwste School zal net als de stadsdichter gedichten schrijven bij belangrijke gebeurtenissen, over typische of verrassende Tilburgse onderwerpen. Zij zal haar taken een jaar lang uitvoeren onder deze begeerlijke titel.

Ontslag voorganger
De voorganger van Dalnoot, Anton Dautzenberg, had eerder dit jaar vroegtijdig ontslag genomen uit zijn functie als stadsdichter. Dit naar aanleiding van zijn onvrede over het besluit van het college om de vergoeding voor het stadsdichterschap niet te verhogen. Dautzenberg is een gevestigde naam in de literaire wereld. Nu stelt de speciale commissie over het proces van de aanstelling van Dalnoot: “Er moest gezocht worden naar iemand die niet alleen de literaire wereld bedient. Iemand met wortels in de steeds luider klinkende hip-hop- en ‘spoken word’-cultuur, maar die ook openstaat voor andere geluiden.” De woordvoerder van de gemeente zegt dat deze twee zaken niet verband houden met elkaar.

Op 29 augustus wordt Rodgairo Dalnoot geïnstalleerd als tiende stadsdichter van Tilburg tijdens het evenement ‘Boeken rond Paleis’.

LEES OOK: Stadsgedicht XI door rapper Roads de 1’3 in première bij Omroep Tilburg

Julia Meijer