Theater Na de Dam: jongeren geven herdenking extra betekenis

Tijdens Theater Na de Dam zetten jongeren in heel het land zich in om 4 mei van betekenis te voorzien. In Tilburg onderzochten jongeren hierom hun eigen familiegeschiedenis.

TILBURG – Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 43 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2021 van betekenis te voorzien. In Tilburg hebben jongeren daarom onder begeleiding van makers Rozemarijn Romeijn en Ayden Carlo de geschiedenis van hun eigen familie onderzocht. De editie van dit jaar staat in het teken van Nederlands-Indië of de Molukken in de periode tussen 1942 en 1965.

Op 5 mei vieren we in Nederland de bevrijding. Maar op 5 mei 1945 was de Tweede Wereldoorlog nog helemaal niet afgelopen. Wat speelde zich immers rond die tijd en ook later af, in het bijzonder in voormalig Nederlands-Indië en op de Molukken? En hoe kwamen mensen in groten getale van daar naar Nederland? Ada apa, opa? is de titel van het theaterproject van Het Zuidelijk Toneel, Ayden Carlo en Rozemarijn Romeijn in het kader van Theater Na de Dam 2021.

We staan tijdens Theater Na de Dam op 4 mei stil bij zowel het verleden als bij de tijd waar we nu in leven. Dat doen we op basis van gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog. We kijken daarbij welke invloed vroeger heeft op nu.

De zes jongeren Stan, Sem, Nimué, Inge, Tessa en JJ die centraal staan in de voorstelling deden zelf stamboomonderzoek. Daarnaast spraken ze met opa’s en oma’s en speurden ze de zolder af. Ze zóchten niet alleen, maar ze stelden ook vragen, wachtten, en luisterden soms naar stilte. En ze vonden. Dit alles verwerkten zij tot een voorstelling in zes delen met hun persoonlijke verhalen. Deze zijn vanaf 4 mei online te beluisteren. Speciaal en alleen op 4 mei kun je de verhalen ook horen als je die dag door de Indische buurt in Tilburg wandelt.

Kees-Luc Simons