Met ‘Noem mij’ geven Het Zuidelijk Toneel en Rozemarijn Romeijn gehoor aan oproep van Theater Na de Dam

Project ‘Noem mij’ is reactie op oproep Theater Na de Dam - collage van portretten
Foto’s: Jan Bert Vonk

TILBURG – Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zouden op 4 mei meer dan 40 voorstellingen tegelijk door heel het land spelen, gebaseerd op gesprekken tussen jongeren en ouderen over de Tweede Wereldoorlog. Maar de realiteit van nu maakt dit niet mogelijk. Terwijl juist nu het delen van verhalen en verbinding maken met elkaar zo belangrijk is. Als reactie op de oproep van Theater Na de Dam om desondanks ‘iets waardevols te maken’ werken Het Zuidelijk Toneel en theatermaker Rozemarijn Romeijn samen aan het project met de titel Noem mij.

Rozemarijn Romeijn liet zich uitdagen: “Eerst dacht ik; oh help, hoe moeten we dit nu toch gaan doen?! Maar juist in deze tijd wil ik als maker die verbinding zoeken, dus zochten we samen naar een vorm waar dat in kon. Het enthousiasme van de jongeren, die elkaar pas één keer in het echt hadden gezien was ook hartverwarmend.”

Noem mij – een verhaal dat wordt doorgegeven

Nu er geen fysieke voorstelling komt, gaan de 17 jongeren samen 75 zakdoeken haken. Zakdoeken vol verhalen. Dat doen ze in het kader van 75 jaar vrijheid. Via telefoon, online contact en brieven gaan ze namelijk in gesprek met ouderen. Ook verdiepen ze zich in de geschiedenis van Tilburg in tijd van oorlog. Deze verhalen worden, in de vorm van een persoonlijke brief, samen met de gehaakte zakdoeken opgestuurd naar de ouderen en andere stadsgenoten. Daarnaast worden, via Instagram @noemmij, elke dag tot aan 4 mei óók verhalen over de oorlog en vrijheid gedeeld.

Romeijn: “Nu door corona alles zo digitaal is wilde ik juist ook analoog iets doen, echte brieven schrijven en zakdoeken haken.”

Haak je aan?

Iedereen die wil, heeft nu de kans om aan te haken, en om zo ook onderdeel te zijn van Noem mij. Alle informatie over meedoen en het project is te vinden via de site van Het Zuidelijk Toneel.

Kees-Luc Simons