Het Andere Normaal: ReShare Store zamelt kleding in mét een verhaal

TILBURG – Soms koop je kleding, gewoon omdat je het nodig hebt. Maar er zijn ook kledingstukken waar een bijzonder verhaal achter zit. Het jurkje dat je droeg tijdens je eerste date, een jasje dat je speciaal voor een bruiloft hebt gekocht of een paar schoenen die je op vakantie in dat leuke boetiekje tegen was gekomen. De ReShare Store van het Leger des Heils in Tilburg zamelt kleding in samen met die verhalen. Op die manier komt niet alleen het kledingstuk, maar ook het verhaal erachter bij een nieuwe eigenaar terecht.

Met de actie ‘ReShare Your Memories’ wil de store van het Leger des Heils mensen motiveren om kleding te doneren en tweedehands kleding te kopen. De afgelopen jaren zag de organisatie de kwaliteit van de ingezamelde kleding achteruit gaan. Eerst kon zo’n 20% van de kleding niet meer worden verkocht, maar nu is dat 40%. “Dat komt door de opkomst van steeds meer goedkope retailers, meer wisseling van seizoenen en nu de groei van de economie. ‘Shop till you drop’ is funest voor onze lieve aarde”, zo laat het Leger des Heils weten.

“Ik hoop dat voor degene die het deze zomer gaat dragen, het een fijne zomer vol plezier en goede momenten wordt. Dat kunnen we allemaal wel gebruiken.”

Ook bij de ReShare Store aan de Willem II-straat in Tilburg doneerden mensen kleding met een verhaal. Zo bracht vaste klant Joanne een zomerjurkje mee. Het jurkje heeft ze in de laatste zomer voor de coronacrisis uitbrak, nog met veel plezier gedragen. “Ik hoop dat voor degene die het deze zomer gaat dragen, het een fijne zomer vol plezier en goede momenten wordt. Dat kunnen we allemaal wel gebruiken.”

Activiteiten

Van 20 tot en met 27 april hangt het jurkje van Joanne, samen met de andere kledingstukken met verhaal, in de rekken van de ReShare Store. Deze week is door het Leger des Heils dan ook omgedoopt tot de Week van Tweedehands Textiel. Ook worden er activiteiten georganiseerd. Zo kun je je aanmelden voor digitale lessen over het hergebruik van textiel of een online workshop Denim repair volgen.

Tijmen Moelker