Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

StarkLinnemann Quartet tovert klassiek om tot lofliederen van deze tijd

Tot Paradox weer open mag voor publiek zendt het podium elke vrijdag online een concert uit. Op 19 maart brengt het StarkLinnemann Quartet muzikaal een ode aan Chopin.
Foto: Jacquelien Wielaard

TILBURG – Tot Paradox weer open mag voor publiek zendt het podium elke vrijdag met een livestream een concert uit van Nederlandse jazz. Deze concerten kun je steeds volgen via een link die te vinden is op de site van Paradox. Op 19 maart valt de eer te beurt aan de leden van het StarkLinnemann Quartet, ze gaan dan namelijk Chopin in het zonnetje zetten.

Paul Stark en Jonas Linnemann vormen met z’n tweeën de drijvende kracht achter dit kwartet. Bij hun werk zoeken ze in de eerste plaats naar een eigen geluid door jazz als het ware samen te smelten met klassiek en wereldmuziek. De mannen zetten daarnaast hun kennis van ritme en klank in de volle breedte in. Dit alles zorgt ervoor dat de groep er keer op keer in slaagt om mensen te boeien en om indruk te maken met een rijk geluid. In dit geluid lukt het kenners in de regel zelfs met gemak om de stijl die Jonas en Paul samen in het StarkLinnemann Quartet hebben verfijnd thuis te brengen.

Chopin

Het werk dat het kwartet vrijdag gaat spelen is alles bij elkaar een ode aan de Poolse pianist en componist Frédéric Chopin. Zijn oeuvre lijkt haast wel tijdloos te zijn. Met zijn muziek weet hij immers als geen ander emoties van alle tijden zoals spijt, heimwee, verdriet, woede of angst uit te drukken. En dat is juist de reden waarom het StarkLinnemann Quartet de uitdaging aanging om Chopins muziek te bewerken tot muziek van vandaag de dag. Ook invloeden uit de wereldmuziek, zoals van muziek uit Cuba en uit Brazilië, zijn daarbij aan de sound toegevoegd. Op deze manier blijken grenzen tussen genres te vervagen. Maar zo blijken de mannen hun stukken ook nog op een manier te schrijven die uniek te noemen is in de jazz.

Paul Stark piano en compositie, Jonas Linnemann drums & percussie,** Iman Spaargaren** tenor saxofoon klarinet basklarinet, Vasilis Stefanopoulos contrabas

Kees-Luc Simons