Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Sjoerd van Eijck vol in het licht van de schijnwerpers met zijn kwartet OAK

Op vrijdag 12 maart speelt Sjoerd van Eijck met zijn kwartet OAK composities van eigen hand. Dit concert in Paradox is via een livestream te volgen.

TILBURG – Met steun van de provincie is Sjoerd van Eijck zijn talent aan het ontwikkelen in een speciaal traject. Hij neemt hieraan deel om zich te ontplooien als pianist, maar ook als componist en als leider van zijn eigen kwartet OAK. Ruim een jaar lang heeft hij er zo naar gestreefd om zijn muzikale grenzen te verleggen, en om dat vast te leggen in nieuwe composities. Het resultaat van al deze noeste arbeid is op vrijdag 12 maart mee te maken via een livestream die te vinden is op de site van Paradox.

Sjoerd van Eijck (1992) voelt dat de tijd nu rijp is om als componist en als leider van zijn kwartet het licht van de schijnwerpers op te zoeken. OAK is in 2019 gestart en is voor hem daarbij het gedroomde gezelschap. Van Eijck heeft alleen maar musici om zich heen verzameld die volgens hem zijn intieme stijl tot in het kleinste detail aanvoelen. Het gaat om trompettist Koen Smits, bassist Alessandro Fongaro en slagwerker Willem Romers.

Van Eijck heeft een opvallend mooi toucher en tevens een rijk kleurenpalet. – Draaiomjeoren.com

Zijn touché is vlekkeloos en de rust die hij vindt in zijn spel, is van begin tot eind een zegen voor de luisteraar en zijn medemusici. – Progjazz.nl

Niet alleen invloeden uit de vrije improvisatie en uit de klassieke muziek, maar ook uit het minimalisme en de Scandinavische, melodische jazz stromen samen in het geluid van OAK. “Ik vertel een verhaal dat iedereen op zijn of haar eigen manier kan beleven. De luisteraar wordt iedere keer meegenomen op een reis die nooit hetzelfde is”, benadrukt Van Eijck. Dit jaar werken de vier mannen nog aan hun debuut Aurora. De groep brengt dit album dit najaar uit, daarbij ondersteund door een provinciaal project voor ontwikkeling van talent.

De muziek die ik maak kun je typeren als moderne jazz. Het is verhalend en minimalistisch. Centraal in mijn werk staan het lyrische en het avontuurlijke. – Sjoerd van Eijck

Sjoerd van Eijck piano composities, Koen Smits trompet, Alessandro Fongaro bas, Willem Romers slagwerk

Kees-Luc Simons