Jan Naaijkensprijs wordt uitgereikt tijdens opening van Season Highlights

De vier jonge kunstenaars die kans maken op de Jan Naaijkensprijs nemen elk een van de ruimtes in Kunstpodium T over om daar hun werk te tonen. Tijdens de opening van de expo roept een jury een van hen als winnaar uit.
Never learnt to share | Foto: Melanie Maria

TILBURG – Op donderdag 3 september opent in Kunstpodium T de expositie Season Highlights. Hierbij zijn vier ‘leerlingen’ van het voorbije seizoen van het Apprentice Master-project geselecteerd om er in de zomer elk een kleine expositie op te zetten. Tijdens de opening zal een jury ook een van hen uitroepen als de winnaar van de Jan Naaijkensprijs. De besloten opening begint die avond om 20.00 uur.

Wie van de vier?

De vier ‘leerlingen’ die nu kans maken op de prijs – dat zijn Jelle van Assem, Koen Kievits, Melanie Maria en Tom van Veen – nemen elk een van de ruimtes in Kunstpodium T over om daar hun werk te tonen. Tijdens de opening zal een vakjury een van hen als winnaar uitroepen en de Jan Naaijkensprijs toekennen. Die kunstenaar wint dan een geldprijs en een expositie.

Match of the Day | Foto: Jelle van Assem
Dying Prospects | Foto: Koen Kievits
Nominatie

De kunstenaars die kans maken op de prijs zijn al bekendgemaakt tijdens de opening van de expositie ‘Apprentice Master Returns From the Web’ op 23 juli, waarbij de kunstenaars die wegens COVID-19 de voorbije maanden hun werk online hebben getoond de kans kregen om hun werk fysiek te laten zien. De selectie is toen gemaakt door het team van Kunstpodium T: Klaartje Esch, Linda Köke en Niek Hendrix. De vier kunstenaars die zij selecteerden gaan hun werk dus exposeren bij het podium. En dit werk is daar van donderdag 3 tot en met zondag 27 september te zien.

You Win Some You Lose Some | Foto: Tom van Veen
Jury

De jury gaat voor de opening in gesprek met de vier kunstenaars en bekijkt dan ook hun werk. Daarna roept deze een van hen als winnaar uit. De jury bestaat dit jaar uit:

Martijn van Nieuwenhuyzen – directeur Museum De Pont;

Pieter Dobbelsteen – galeriehouder CINNNAMON Rotterdam;

Atousa Bandeh – kunstenares.

Over de Jan Naaijkensprijs

Sinds 1982 is de Jan Naaijkensprijs elk jaar uitgereikt door het Noordbrabants Genootschap. Deze prijs werd eerst toegekend aan personen die al met al een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van het culturele leven in Brabant.

Maar sinds 2014 haakt het Genootschap in het bijzonder aan bij het Apprentice Master-project van Kunstpodium T. De prijs is sinds dat jaar in de eerste plaats ingezet voor behoud en ontwikkeling van talent. En zo is de prijs vorig jaar nog uitgereikt aan Pieter Chanterie. De winnaar van de prijs wint dit jaar een geldprijs en een tentoonstelling bij TAC Eindhoven.

Kees-Luc Simons