Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Niko de Wit 50 jaar ‘vaardig en vindingrijk’ beeldhouwer

De galerie waar zijn werk te zien is is vol lof over Niko de Wit: “Veel van sculpturen van hem verwijzen naar geometrische vormen en architectonische structuren, terwijl andere juist meer organisch en erotiserend van aard zijn.”
Voluut | Foto: Luyckx Gallery / Niko de Wit

TILBURG – Op vrijdag 28 augustus opent Marcelle Hendrickx, wethouder van cultuur, om 16:00 uur in Luycks Gallery de tentoonstelling ‘Niko de Wit 50 jaar beeldhouwer’. Zowel in zijn eigen atelier als in de galerie is bij dit jubileum een overzicht te zien van zijn werk uit die voorbije halve eeuw. Dat zijn in totaal om en nabij 200, meest kleine, beelden en penningen.

De galerie is vol lof over Niko: “Aan de ene kant verwijzen veel van de sculpturen van De Wit naar meetkundige vormen en structuren in de bouwkunst, terwijl andere juist meer organisch en erotiserend van aard zijn. En aan de andere kant vormen een zoeken naar ritme, frictie en dynamiek en het tarten van de wetten van de zwaartekracht net een rode draad in zijn werk. Het materiaal dat hij kiest voor zijn werk en hoe het oppervlak van zijn beelden voelt op de tast dragen ook bij aan de betekenis en aan de kwaliteit van het werk.”

En men gaat dan verder: “Niko de Wit paart een vindingrijke geest en het heel precies te werk gaan aan een grote vaardigheid in zijn vak. Dat geeft beelden van een haast klassieke schoonheid als resultaat. Bij dit jubileum zal een publicatie die inzicht biedt in het werk van de kunstenaar het licht zien.”

In verband met Covid-19 is de opening verspreid over heel het weekend. Maar het is nodig dat je je toch eerst aanmeldt via de mail, de app of telefonisch.

Verschoven van Niko de Wit
De expositie heeft een bijprogramma

Op 15 september is er een speciale avond rond Niko de Wit in Paradox. Componist Tom America gaat dan in gesprek met de kunstenaar. Ook zijn er optredens van zangeres Anna Simone die zich laat begeleiden door gitarist Jannes. Nog voor deze optredens kunnen mensen die geïnteresseerd zijn eerst terecht in de galerie om de expositie te bekijken.
Op 22 september zal cello-performer en theatermaker Jacqueline Hamelink een optreden geven in het atelier van de kunstenaar. Met haar cello gaat zij een muzikale dialoog aan met het werk van De Wit. Ook dan kunnen geïnteresseerden weer eerst de galerie bezoeken om de expositie te bekijken.

De tentoonstelling is nog tot en met zondag 11 oktober te zien. Dat kan op de vaste openingstijden, maar het is wel wenselijk dat je je eerst aanmeldt.

Kijk voor meer op de site van de galerie.

Kees-Luc Simons