Melomaniac: “een groot feest, verpakt in glinsterend cadeaupapier”

Dansers, musici en een dj dagen elkaar tijdens Melomaniac uit in een feestelijke battle om de aandacht van het publiek.
Foto: Jaap Scheeren

In 2014 vonden het Rotterdams Philharmonisch Orkest en MAAStd elkaar al eens eerder in een cross-over. Daarin ontmoetten breakdance en 150 jaar muziek elkaar. Nu is er een nieuwe versie mét een nieuwe setlist van klassieke en moderne muziek. Een mix-concept dat garant lijkt te staan voor een knetterende chemie tussen musici en dansers.

Breakdancers, musici uit de klassieke wereld en een dj dagen elkaar in Melomaniac uit om de aandacht van het publiek. Uiteindelijk vinden ze elkaar in deze feestelijke battle in de liefde voor muziek. Muziek waarbij je wel moet bewegen.

Brecht Hermans is vol lof op theaterkrant.nl. “Klassieke muziek en breakdance ontmoeten elkaar op de meest logische manier: de dansers dansen op de muziek die de muzikanten spelen. Daarbij proeven de twee wel van elkaars werelden: de musici spelen behalve klassieke muziek ook arrangementen van popnummers en de dansers verkennen de vertraging van de klassieke muziek, wat mooie, trage balletten met hiphopbewegingen oplevert. (…) Melomaniac is een groot feest. Een cadeautje, verpakt in glinsterend inpakpapier, dat je vrolijk de zaal doet verlaten. Ondanks het plezier kan echter niet worden onderschat hoeveel talent hier bij elkaar op het podium staat. Allermooist is hoe Melomaniac laat zien hoe twee schijnbaar tegengestelde werelden bij elkaar kunnen komen. Door de respectvolle, aandachtige en plezierige interacties tussen dansers en musici kan je Melomaniac een geslaagde cross-over noemen.”

Annette Embrechts in de Volkskrant: “Een box hier, schouderklop daar: dansers en musici wandelen als vrienden het podium op, alsof ze zelf ook toe zijn aan een avondje uit. (…) Met deze opvolger van RPhO meets Maas (2014) neemt regisseur Jolanda Spoel afscheid van Rotterdam. Weer lukt het haar breakers en musici tot een hechte groep te smeden, terwijl niemand iets geforceerds doet.”

Zondagmiddag 21 november kun je er live bij zijn in de concertzaal van Schouwburg Concertzaal Tilburg. Maastd samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Kees-Luc Simons