Hoe wordt beroemde kunst tot leven gewekt in overrompelend Van Gogh in Me?

Het Nederlands Kamerkoor presenteert Van Gogh in Me, een livespektakel (scènefoto) waarin kunstwerken van Vincent van Gogh en Gustav Klimt tot leven komen op muziek van tijdgenoten Debussy, Mahler, Satie en anderen.
Foto: Julia Wesely

Wat doet Van Gogh met jou? Het Nederlands Kamerkoor presenteert een overrompelend audiovisueel spektakel waarin kunstwerken van Vincent van Gogh en Gustav Klimt tot leven komen op meeslepende muziek van tijdgenoten Debussy, Mahler, Satie en anderen. Dit alles is donderdag 1 december live mee te maken in de concertzaal van Schouwburg Concertzaal Tilburg.

Een speciaal ontwikkeld computersysteem leerde van de manier waarop Van Gogh en Klimt schilderden en laat hun kunstwerken direct reageren, zowel op de grootse koorklanken van het Nederlands Kamerkoor als op de emoties van zangers en publiek. Het resultaat is de concertervaring Van Gogh in Me, waarin de grenzen tussen muziek, beeld, artiest en publiek vervagen.

Roerige tijd

In de voorstelling neemt het Nederlands Kamerkoor zijn publiek mee naar het Europa van het fin de siècle aan het eind van de 19e eeuw – de tijd van de componisten Satie, Debussy en Mahler én die van Van Gogh en Klimt. Een roerige tijd van nieuwe ontdekkingen, onrust en razendsnelle veranderingen. Het publiek krijgt niet alleen een indruk van de tijdsgeest van het Europa van toen, maar menigeen zal hier ook sterke overeenkomsten met het Europa van nu bij voelen. Van Gogh in Me is alles bij elkaar een stap in het verleden en tegelijkertijd een blik op de toekomst.

Naar beeld luisteren, naar muziek kijken

In Van Gogh in Me staat Vincent Van Gogh als bron van inspiratie centraal. Voor deze voorstelling werkte het Nederlands Kamerkoor de afgelopen drie jaar samen met de audiovisuele studio fuse* uit Italië. De mensen van deze studio namen de manier van schilderen en het kleurgebruik van Van Gogh en Klimt onder de loep en ze ontwikkelden software waar de penseelstreken mee tot leven komen. De koormuziek en de emoties van publiek en zangers worden tijdens de voorstelling in kaart gebracht en dan live omgezet in beeld. Zo wordt beeld hoorbaar en muziek zichtbaar.

Op het programma staat muziek van Saint-Saëns, Debussy, Satie, A. en G. Mahler, R. Strauss en Schönberg.

Tentoonstelling

Deze vernieuwende voorstelling vindt in het bijzonder plaats in het kader van een tentoonstelling over Gustav Klimts bronnen van inspiratie. Die is te zien in het Amsterdamse Van Gogh Museum.

Foto: Melle Meivogel

Nederlands Kamerkoor zingt magistraal in experiment – Trouw

Kees-Luc Simons