Holocaustmonument, Tilburg Toeristenstad, wereldfietser Hera van Willick en meer…

Het Wereldcafé: Tilburg als deel van de wijde wereld - sfeerfoto buffet

TILBURG – Tilburgers reizen de wereld over. Ze houden vakantie, doen zaken, ontdekken andere culturen en maken vrienden. Buitenlanders komen naar onze stad als student, migrant, vluchteling, echtgenoot, muzikant of expat. Tilburg is deel van de wijde wereld, en dat levert intussen lekker eten op, kleur, veel verhalen en indrukken, maar ook botsing van culturen – de gasten en het publiek in het Wereldcafé praten en discussiëren erover.

In de 12e editie van het Wereldcafé op zondag 9 februari passeren o.a. de revue:

Globetrotter Hera van Willick uit Tilburg

Ze voelt zich nergens méér thuis dan al voortbewegend op haar zwaarbepakte fiets in onbekende landen. Dat schrijft Hera van Willick op haar site Wild Awake. Ze begon in 2014 aan een fietstocht van meer dan een jaar van Tilburg naar Oekraïne, Kazachstan en China. En ze kwam terug via Istanboel en Zwitserland. Daarna volgden tochten door landen als Mexico, El Salvador, Nicaragua, Indonesië en IJsland. Maar nu is ze dus weer hier in de stad en komt ze in het café vertellen over haar leven als iemand die haast heel de wereld op de fiets doorkruist.

Tilburg als toeristische trekpleister

Wij wisten het al langer: Tilburg is de schôônste stad van ’t laand. Met het mooiste gebouw ter wereld, Roze Maandag, 013, RoadBurn en WooHah, De Pont, enz. lijken daar langzaam maar zeker meer mensen achter te komen. Is Tilburg een toeristenstad? En worden we blij van rolkoffers, Airbnb, volle terrassen, en Engels als voertaal? Het café vraagt het aan directeur Citymarketing Marc Meeuwis en aan eigenaar van Hostel Roots Marion Leijtens.

Eunice Eisden

Eunice Eisden is geboren op Curaçao, en heeft gestudeerd en 16 jaar gewoond in Tilburg. Nu zet ze zich als plaatsvervangend gevolmachtigd minister in voor de relatie tussen Nederland en Curaçao. Hoe doet ze dat en wat komt ze dan tegen?

Monument

De kunstenaar Tine van de Weyer uit Tilburg werkt al een tijd aan een Holocaustmonument voor de stad. Haar ontwerp is gekozen na een openbare oproep van de gemeente in 2019. Het krijgt half april een plaatsje in het Vrijheidspark. In het café vertelt ze hoe het werk vordert.

Uitwisseling Tilburg-Matagalpa

Ook dit jaar gaat er namens de Stedenband Tilburg–Matagalpa weer een groep Tilburgse docenten naar Matagalpa voor uitwisseling van kennis met docenten daar. Eén van de docenten komt er meer over vertellen bij het café.

Muziek

Aymar Torres is een Arubaans-Colombiaanse zanger-gitarist die legendarische Braziliaanse Bossanova en Samba (van o.a. Tom Jobim, João Gilberto, Jorge Ben, Sergio Mendes en Caetano Veloso) uit de jaren 30 tot nu covert. Hij speelt ook oude bekende Latin nummers van o.a. Buena Vista Social Club, Juan Luis Guerra, Trio Los Panchos, Alberto Beltran. Én hij zingt in verschillende talen: Portugees, Spaans, Italiaans, Frans en Papiaments staan allemaal op zijn CV. Maar ook: deelname aan de Voice of Holland van dit seizoen. Met zijn Caribische vibe voelt het alsof je in een warm land bent. Dat gaat het publiek graag ervaren, bij dit café in februari – een maand waarin het dus meestal vrij koud is.

Balkan-buffet na het café

“De verschillende kookstijlen in de landen van de Balkan, maken het eten daar tot een culinaire belevenis. En die gaat veel verder dan de bekende goulash en cevapcici”. Dit zegt Ivo Barac, geboren en getogen in voormalig Joegoslavië. Hij is eigenaar van Kolektivo en in die positie elke maand gastheer bij het Wereldcafé. Na afloop van het café serveert hij in zijn toko een uitgebreid Balkan-buffet. Daarbij heeft men dan keuze uit diverse vlees-, vis-, vega(n)- en Halal-gerechten.

Kees-Luc Simons