Creatie, uitdaging en ontmoeting staan centraal bij Urbanhouse van Factorium Podiumkunsten

Hiphop en urban scene ontmoeten elkaar bij Factorium - scènefoto

TILBURG – Makers uit de scene van hiphop en Urban ontmoeten elkaar bij Factorium. Want enkele honderden dansers, rappers, producers, DJ’s en beatmakers werken er elke week met elkaar samen bij allerlei soorten trainingen. En ze kijken er dan ook graag naar elkaars werk tijdens open podia, jams en battles.

In het gebouw van Factorium groeit daarom ook in rap tempo een heus Urban House. Een plek dus voor ontmoeting, om te creëren, om uit te dagen, of om toch maar de strijd aan te gaan. Een plek waar de Urban Arts zich dan ook verder ontwikkelen tot een serieuze vorm van kunst. Terwijl creatief adviseur Leanne Carlisle er steeds nauw bij betrokken is. En docenten als Navin Roepan, Adil El-Hammouti, Kevin Joosten en Jody Geijsendorpher er ook trainingen geven op het vlak van dans.

Zoals gezegd ontmoeten de deelnemers elkaar tijdens open podia en battles. Maar ook projecten die de Urban scene vernieuwen of versterken zijn er aan de orde. Factorium coacht daar jonge potentials in, in trajecten die dan zijn gericht op de ontwikkeling van hun talent. En daarom koppelt men ze aan makers uit de jazz- of dansscene. Zoals aan Jeroen Meijer (Free Free Boys). Hij heeft daar dan dus de kans om zich te ontwikkelen tot professioneel maker in de Urban scene. En dit toch ook wel dankzij een forse bijdrage van het Fonds voor Cultuurparticipatie. En ze komen er nu dus echt aan: Meet the Urbans!

Opening van Studio SIX

Op woensdag 5 februari gaat tijdens de eerste editie van het open podium Social Grooves van dit jaar de nieuwe Studio SIX open. In de eerste plaats is dit een toffe werkplek voor rappers en producers uit de scene van hiphop en Urban in onze regio. Om te beginnen start het platform To The Max er met trainingen en workshops. En dan in het bijzonder niet alleen voor beginners, maar ook als coaching voor gevorderden.

Kees-Luc Simons