Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

De Guy Salamon Group gaat mooi zijn eigen weg met een prijs op zak

Paradox zendt op vrijdag 30 april met een livestream een concert uit van de Guy Salamon Group. Het concert is die avond dus live te volgen.

TILBURG – Paradox zendt op vrijdag 30 april met een livestream een concert uit van de Guy Salamon Group. Het is die avond live te volgen via het YouTube-kanaal van het podium.

De jaarlijkse Keep an Eye International Jazz Award blijkt in tien jaar tijd uitgegroeid te zijn tot een toonaangevende prijs voor talent in binnen- en buitenland. Keep an Eye blijkt dus een neus te hebben voor het spotten van groepen en musici van de nieuwe generatie. Het in de wacht slepen van deze prijs biedt ze de kans om een album uit te brengen. Maar ook om op te treden op belangwekkende podia. Zoals de achtkoppige groep van Guy Salamon die de award in 2018 won.

Het gezelschap doet bij vlagen denken aan groepen als het Willem Breuker Kollektief. Maar het voegt tegelijk invloeden van Charles Mingus en Frank Zappa alsook folkmuziek uit de Balkan en Israël samen.

Guy

Drummer Guy Salamon komt uit Israël. Hij groeide in zijn jonge jaren op in Jeruzalem in een muzikale familie. Na die tijd doorliep Guy de Jerusalem School for the Arts en het Tel Aviv Conservatory. In 2014 verhuisde hij toen naar Nederland om zijn studie een vervolg te geven aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij werkte in Nederland al met onder anderen Jesse van Ruller, Reinier Baas, Jasper Blom, Jim van der Zee en Tineke Postma. Eind 2019 bracht hij met zijn Guy Salamon Group nog zijn debuut Unfollow the Leader uit. Een plaat alles bij elkaar vol eigen nummers en een mix van stijlen. Op de laatste vrijdag van de maand bij Paradox.

Guy Salamon schrijft alle muziek. Dat doet hij niet door zich te laten inperken in genres, maar door stijlen op een wilde manier te mengen. En ook door het experiment aan te gaan en muzikale invloeden van over zowat heel de wereld samen te voegen. Soms neigend naar vaudeville en musical, en dan weer naar wereldmuziek en freejazz. – progjazz.nl

Ian Cleaver trompet, Alistair Payne trompet, Hristo Goleminov altsax, Lucas Martinez tenorsax, Teis Semey gitaar, Young-Woo Lee piano, Brodie Jarvie bas, Guy Salamon drums

Kees-Luc Simons