Young Adult Week: Schrijf jíj een spannend boek voor jongeren?

Samen met Bibliotheek Nieuwe Veste houdt de Bibliotheek Midden-Brabant van 3 t/m 15 mei een online Young Adult Week voor jongeren (15+), waar meerdere workshops te volgen zijn.
Renée Zonneveld (links) en Cindy Paul gaan samen een workshop geven tijdens de week

TILBURG – Samen met Bibliotheek Nieuwe Veste (Breda) heeft de Bibliotheek Midden-Brabant van 3 t/m 15 mei een online Young Adult Week voor jongeren (15+). Tijdens deze week vol creativiteit hebben jongeren volop keuze om deel te nemen aan workshops, en om fan fiction en YA-boeken te ontdekken. Maar ook om hun fantasie de vrije loop te laten tijdens het maken van hun (fan fiction) trailer. De workshops zijn gratis en vinden online plaats.

Tijdens de online Young Adult Week draait het om creativiteit en inspiratie vanuit je eigen huiskamer. Voor deze week slaat de Bibliotheek Midden-Brabant de handen ineen met de Bibliotheek Nieuwe Veste.

“Corona dwingt ons om verder te kijken. Dan kom je al gauw uit op een online alternatief. Wij vinden het belangrijk dat jongeren hun passie en creativiteit tijdens deze crisis verder kunnen ontwikkelen. Dat dachten collega-bibliotheken ook. Waarom dan niet onze krachten bundelen? Zo is er een nog groter creatief aanbod waar jongeren uit kunnen kiezen,” vertelt Desiree van Beurden. Zij stelt programma’s samen bij de Bibliotheek Midden-Brabant.

Workshops

Tijdens de Young Adult Week vinden er drie workshops plaats. Op maandag 3 mei leggen Cindy Paul en Renée Zonneveld de basis voor het schrijven van een Young Adult verhaal. Jongeren leren over hoe je het schrijven van zo’n verhaal aanpakt, de valkuilen en over hoe je daarmee om moet gaan. Fan fiction schrijfster Marika Holaman vertelt daarna in een Q&A over hoe zij het schrijven van een verhaal ervaart, maar ook over haar ervaringen met fan fiction.

En dit laatste sluit dan weer mooi aan bij de workshop op vrijdag 7 mei. Want dan geeft fan fiction en fantasy schrijfster Rima Orie een Workshop Fan Fiction. Daarin gaat zij alle ingrediënten af voor het schrijven van pakkende fan fiction. Je leert hoe je voor spanning zorgt in een verhaal, zodat lezers blijven lezen. Ook vertelt zij hoe fan fiction haar geholpen heeft bij het schrijven van haar novel De Zwendelprins.

Fan trailer

Op zaterdag 15 mei geven de coaches van Makersbase Breda een Workshop ‘Fan trailer maken.’ Op die dag krijgen jongeren er tools aangereikt waar zij hun verhaal mee om kunnen toveren tot een (fan fiction) trailer.

Passie

YA-schrijver Cindy Paul en illustrator Renée Zonneveld hebben samen inmiddels vier boeken in eigen beheer uitgegeven waaronder het boek For Ever. Zij zijn gepassioneerd over verhalen in alle vormen en maten, zoals short stories en Instagram stories.

Winnaar

Rima Orie schreef al lang fan fiction op online platforms als Wattpad en Sweek, waar ze met haar verhalen tieners en andere lezers enthousiast bleek te maken. Uit meer dan 300 inzendingen werd ze in 2018 met haar boek De Zwendelprins de winnaar van de Moon YA Contest. Zo haalde ze gelijk een uitgeefcontract binnen.

Kees-Luc Simons