Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Ramón Valle Trio ‘gooit zijn binnenste wagenwijd open’

Het Ramón Valle Trio, speelt moderne jazz waarbij Latijnse ritmes onverwacht voorbij komen. Vrijdag 23 april om 20.00 uur live te bewonderen bij Paradox.

TILBURG – Zijn muziek wordt wel ‘het andere gezicht van de Cubaanse jazz’ genoemd. Het Ramón Valle Trio speelt moderne jazz waarbij Latijnse ritmes onverwacht voorbij komen. Vrijdag 23 april live bij Paradox. Aanvang 20.00 uur.

Ramón Valle is een bekende jazzpianist uit Cuba die zowel in binnen- als in buitenland actief is. Eén van zijn eerste concerten in Nederland gaf hij in Paradox eind jaren 90, toenmaals nog op het Modern Music Festival. Intussen is hij uitgegroeid tot een vaste waarde in Cubaanse jazz. In zijn huidige thuisland Nederland vierde hij al successen in jazzclubs, het Concertgebouw, en op festivals zoals North Sea Jazz. Daar speelde hij met grootheden als Roy Hargrove. Op zijn album The Time Is Now uit 2018 leverde de Amerikaanse trompettist Roy Hargrove nog een gastbijdrage. Maar datzelfde jaar overleed de trompettist aan een hartstilstand.

Pianist Ramón Valle wil mensen met elkaar verbinden. Dat is in de zaal te voelen en is ook op het podium waar te nemen. Samen met de Nederlandse hiphopper Typhoon en andere gastmusici maakte hij in 2020 een bijzonder project: Boundless Forces. Je hoort niet alleen Cubaanse invloeden, pop, jazz en operazang, maar ook persoonlijke verhalen. Hij komt deze keer weer naar Paradox met zijn Cubaanse trio.

In november 2020 bracht hij na lange tijd toch nog zijn eerste livealbum Inner State uit met Omar Rodriguez Calvo op contrabas en Jamie Peet op drums. Dit album komen de drie mannen dus deze avond in Paradox presenteren.

Als Ramón Valle zijn favoriete droom zou moeten duiden, dan was het die waarin hij zijn publiek kan tonen wat hijzelf ziet en voelt achter de noten die hij speelt. Vandaar dat zijn nieuwste cd de titel heeft Inner State. Want al wil iedere musicus zijn luisteraar een blik in zijn binnenste tonen, Ramón Valle gooit het zijne wel heel wijd open. – Jazznu

Ramón Valle piano, Omar Rodriguez Calvo contrabas, Jamie Peet drums

Kees-Luc Simons