Cock: een prikkelend liefdesdrama dat de grenzen van identiteit en seksualiteit verkent

Doet het ertoe tot wie of tot wat we ons aangetrokken voelen? Deze vraag staat centraal in de voorstelling Cock van Theater Oostpool.
Foto: Elza Jo

Doet het ertoe tot wie of tot wat we ons aangetrokken voelen? De gerenommeerde Engelse toneelschrijver Mike Bartlett laat er z’n licht over schijnen in zijn prikkelende liefdesdrama Cock. Deze voorstelling wordt nu voor het eerst in Nederland gepresenteerd.

John last een pauze in in de relatie met z’n vriend en dan loopt hij tot zijn eigen verbazing de vrouw van z’n dromen tegen het lijf. In een uitdagende zoektocht verkent hij vervolgens zijn eigen seksualiteit. Openhartig, vol twijfel en schuldgevoel schippert John tussen twee werelden. Maar hoe kies je voor de ander, als je zelf even niet meer weet wie je bent?

In regie van Char Li Chung brengt Theater Oostpool dit scherpe en humoristische toneelstuk over liefde, identiteit en seksualiteit tot leven. Een prikkelend drama met zowel vermakelijke als hartverscheurende dialogen.

Nadat de voorstelling Cock al bijval oogstte op West End in Londen, kijken de mensen van Theater Oostpool er nu reikhalzend naar uit om voor het voetlicht te treden met de Nederlandse versie.

Met acteurs Daniel Cornelissen, Sander Plukaard, Joy Delima en Peter Blok belooft het op woensdag 17 januari een bijzondere avond te worden in Schouwburg Concertzaal Tilburg.

De pers reageert overwegend positief

De Volkskrant omschrijft het als “een van de leukste en geestigste voorstellingen sinds lange tijd” en vraagt zich af of de visie op seksualiteit in het stuk, uit 2009, niet wat achterhaald is. NRC noemt het “een fascinerende en brutale performance die aan het denken zet,” terwijl Theaterkrant het als een schoolvoorbeeld beschouwt van de techniek: “hoe maak ik het de personages zo moeilijk mogelijk?”

Cock
Foto: Kurt van der Elst
Foto: Kurt van der Elst

Meer ontdekken van Theater Oostpool? Lees ook:
Humor en vette knipoog in Edward II – The Gay King
Girls and Boys (16+) is hartverscheurende schreeuw om hulp die lang naklinkt
Detective Moncler: een intense zoektocht naar waarheid en gerechtigheid

Kees-Luc Simons