Willem II moet ondanks koppositie waken voor ‘frisse mindset van TOP Oss’

Peter Maes kijkt rustig toe tijdens een positiespel op de training (foto: Omroep Tilburg)

Koploper Willem II neemt het vrijdagavond op tegen hekkensluiter TOP Oss. Een op papier makkelijke wedstrijd, maar volgens trainer Peter Maes moeten de Tricolores oppassen. “Het is wel vaker zo dat teams met een frisse mindset beginnen aan een nieuwe periode.”

Die nieuwe periode is – met de start van de tweede seizoenshelft – aangebroken. De eerste wedstrijd na de winterstop is altijd een lastige, maar dat zijn alle wedstrijden in de KKD, aldus Maes. “Naar mijn ervaring moet je iedere wedstrijd toch tachtig á negentig procent van je kwaliteit tonen om wedstrijden te kunnen winnen. In dat opzicht is TOP Oss eenzelfde tegenstander als NAC voor mij. En zo moeten we het ook beleven.”

Lesje geleerd

Wanneer hem gevraagd wordt hoe hij zijn team dan net zo paraat krijgt als tegen NAC is de Belgische oefenmeester resoluut. “Wij zijn dat DNA aan het creëren. We doen dat niet alleen deze wedstrijd tegen Oss. We hebben de les bij Ajax wel begrepen. Dat hebben we bijvoorbeeld ook tegen Telstar laten zien. Daar speelden we wél het tempo dat nodig was.” Willem ging in de competitie onder Maes slechts één keer onderuit en dat was uit bij Jong Ajax.

Hoog tempo

Waar TOP Oss misschien snakte naar de winterstop, was dat voor Willem II wel anders. De Tricolores zaten in een heerlijke flow en wonnen – op die uitschieter tegen Jong Ajax na – wedstrijd na wedstrijd. Nu is het zaak om weer terug op dat niveau te komen. “Ik denk niet dat je alleen bij de trainer, spelers of club kunt wegleggen. We moeten het samen doen. Er zijn juiste omstandigheden nodig om weer zo snel mogelijk in die flow te komen. Je moet wedstrijden winnen en daarvoor moet je kwaliteit brengen en het goede tempo spelen.”

Dat wordt ook vrijdagavond in het Frans Heesen Stadion belangrijk. “Top Oss zal vrij verdedigend spelen. Wanneer wij daar geen oplossingen in vinden, kan dat problemen opleveren. Daarbij is een hoog tempo heel belangrijk”, geeft Maes aan. “Vanuit de winterstop is er een reset. Ook voor Top Oss. Het is wel vaker zo dat teams met een frisse mindset beginnen aan een nieuwe periode.”

Zelfde elf

Op basis van de training lijken dezelfde elf namen als tegen NAC aan de start te verschijnen. Dat zou betekenen dat Bokila weer in de basis begint naast Hilterman. “Een basiselftal hebben is belangrijk voor de automatismen. We gaan proberen verder te werken op basis van de dingen die positief waren en werken verder aan de dingen die toen minder gingen.”

Willem II en TOP Oss trappen vrijdagavond om 20:00 uur af in het Osse Kuipje.

LEES OOK:
Van Berkel ligt er maanden uit door knieblessure

Pieter Soethout