Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Beeldhouwer Niko de Wit vindt al 50 jaar de balans in zijn werk

TILBURG – Als je over de Noordhoekring loopt, zou je niet zeggen dat daar een atelier van een beeldhouwer te vinden is. Toch is hier de werkplaats van beeldhouwer Niko de Wit gesitueerd. Inmiddels zit de kunstenaar al 50 jaar in het vak en praat nog steeds met veel enthousiasme over zijn werk. We spraken met hem over zijn inspiratiebronnen, het leren kijken én een pakje boter.

Dat pakje boter, – specifiek een pakje Blue Band bakboter, in een formaat dat inmiddels niet meer wordt gemaakt – speelt namelijk een belangrijke rol binnen de inspiratie van de kunstenaar. De Wit raakt gefascineerd door verrassingen die zich voordoen als je vormen stapelt, omdraait, vervormt of laat balanceren. Wanneer je om zijn beelden heen loopt, onderga je de merkwaardiger sensatie dat vanuit elke hoek een ander beeld te zien is.

‘Dat wordt mijn ding’

We zitten in het atelier, omgeven door kleine en wat grotere werken van de hand van de kunstenaar, die met het befaamde pakje boter in zijn handen demonstreert: “Als ik aan het ontbijt zit, dan ben ik toch vaak aan het spelen. Dan zet ik bijvoorbeeld iets rechtop of dan kantel ik wat of ik stapel wat en dan komen er ideeën los.” Zo ook met het pakje boter, ondertussen door De Wit op verschillende manieren op tafel gezet om te laten zien wat hij bedoelt. “Toen ontdekte ik op een gegeven moment door vijf elementen te stapelen, dat bij een zesde element de boel in elkaar zou donderen.” Hij werd figuurlijk gegrepen door de zwaartekracht. De kunstenaar citeert uit zijn toenmalige gedachten: “Dat wordt mijn ding!”

De oorsprong van zijn inspiratie is volgens De Wit terug te leiden tot de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. “Heel veel dingen werden onzeker. Je kreeg ongelofelijke omwentelingen met die hippies en de provo’s en de oorlog in Vietnam. Heel veel dingen keerden zich om. Het was allemaal fantastisch, die economische groei, maar het had een keerzijde. Dat trok mij enorm aan, dat ik toch dat kwetsbare zocht in sterke vormen. Je kunt wel heel veel macht uitvoeren, maar wie wint er en waarom?”

Bekijk de rest van het gesprek in de video.

Ciel Hesen