Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

013 CIFF: dertien prachtfilms zijn nu weer thuis na een wereldreis

TILBURG – Van 22 tot 25 oktober vond de tweede editie van het 013 CIFF plaats, het Cinecitta International Film Festival. Er waren 13 films, uit 13 verschillende landen te bewonderen. En er was een masterclass van Martin Koolhoven te volgen.

De tweede editie van 013 CIFF opende met de Spaanse film “Staf Only”; een film over een meisje dat naar Senegal reist en daar de keerzijde van het toerisme ontdekt. De meest populaire film bleek Buoyancy, een film over slavernij in de visindustrie in Zuidoost-Azië.

Organisator Jack Vermee selecteert films die veel indruk op hem hebben gemaakt, maar die in de loop der tijd in de vergetelheid zijn geraakt. Zo wil hij ze middels dit festival nog een tweede kans geven. Elke film komt uit een ander land en ook is er bij de keuze van regisseurs sprake van een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen.

Ondanks corona is het gelukt om het festival veilig door te laten gaan. Cinecitta is net verbouwd en heeft daardoor veel meer ruimte om mensen te ontvangen. De helft van de stoelen in de zalen was afgeplakt, zodat men op veilige afstand van elkaar kon zitten.

Wees niet getreurd als u het dit jaar heeft gemist, want inmiddels staan er al drie nieuwe edities van 013 CIFF op de planning. Met volgend jaar maar liefst het dubbele aantal films: 26. Deze editie zal dan van start gaan op 14 oktober en zal nog duren tot en met de 20e.

Mathilde Wesdorp