Het dossier speelt al sinds 2020 en leidde eerder tot spanningen tussen Tilburg en buurgemeente Goirle. Het plan om 366 arbeidsmigranten te huisvesten aan de Rielseweg – net over de grens bij Riel – zorgt al jaren voor onrust in Goirle en het dorp zelf. De locatie ligt op tientallen meters van de gemeentegrens. Veel inwoners maken zich zorgen over de leefbaarheid en de omvang van het project.
Plan nog niet definitief
De gemeenteraad van Tilburg stemde op 11 april 2024 weliswaar in met een voorlopige goedkeuring van het plan, maar dat betekent nog geen groen licht. De gemeente moet eerst alle ingediende bezwaren – zogeheten zienswijzen – behandelen. Daar zitten ook kritische opmerkingen van het college van Goirle bij. Pas als Tilburg officieel op die zienswijzen heeft gereageerd, kan het college een definitief besluit nemen over de bouwplannen.
Zienswijze Goirle: ‘Te groot en niet goed afgestemd’
De gemeente Goirle is niet tegen de komst van arbeidsmigranten. Wel vindt ze het huidige plan van Tilburg simpelweg te groot voor de locatie. Het gaat om 366 mensen, terwijl het aangrenzende dorp Riel zelf nog geen 3.000 inwoners telt. Volgens Goirle raakt het sociale evenwicht hierdoor uit balans. De gemeente verwijst naar landelijke richtlijnen. Daarin staat dat er rekening moet worden gehouden met de verhouding tussen tijdelijke en vaste bewoners in een buurt.
Ook is Goirle kritisch op de manier waarop het plan tot stand is gekomen. De gemeente vindt dat Tilburg te weinig overleg heeft gevoerd. Het plan past volgens Goirle niet in het eigen beleid. De gemeente richt zich op kleinschalige opvang van arbeidsmigranten, met een maximum van 100 bewoners per locatie. De gekozen plek ligt daarnaast in een zogeheten ‘groenblauwe mantel’ – een gebied dat bedoeld is om natuur en water te beschermen. Daar mag alleen gebouwd worden onder strenge voorwaarden, en Goirle betwijfelt of aan die eisen is voldaan.
Mogelijke gang naar de rechter
Zodra Tilburg officieel reageert op alle bezwaren, laat Goirle haar advocaten een advies opstellen. Dat gebeurt in samenwerking met Hekkelman Advocaten. Op basis daarvan beslist de gemeenteraad van Goirle of ze doorgaat met een juridische procedure tegen het plan.
Volgens een woordvoerder van de gemeente is dat scenario nog steeds realistisch. “Wij wachten de officiële formele reactie van de gemeente Tilburg op onze zienswijze af. Op basis daarvan stemmen we met onze gemeenteraad af of we de juridische procedure tegen het Tilburgse plan al dan niet voort te zetten.”
Eindbesluit na de zomer
De verwachting is dat het college van Tilburg binnenkort een definitief besluit neemt over de omgevingsvergunning. Daarna wordt het plan op de agenda gezet van de gemeenteraad, die er naar verwachting in het najaar over stemt.
Tot die tijd blijft het spannend of het wooncomplex er echt komt – of dat het plan, na vier jaar discussie, alsnog strandt door juridische bezwaren van buurgemeente Goirle.
LEES OOK:
Fel debat in de raadszaal over 366 arbeidsmigranten in Riel
Verzet tegen huisvesting van arbeidsmigranten dicht bij Riel
