Wapenbezit jongeren: studenten en R-Newt wijzen op de risico’s

Steeds meer jongeren zijn met wapens op straat te vinden en daarom willen studenten en Jongerenwerk R-Newt ze bewust maken van de risico’s van wapenbezit.

TILBURG – “Steeds meer jongeren zijn met messen en andere wapens op straat te vinden. Ze wapenen zich uit bescherming, waarbij de wapens ook steeds vaker echt gebruikt worden. Onder invloed van zogenoemde drillraps blijken jongeren het gevoel te hebben niet ongewapend naar school te kunnen.” Dit laten vier studenten van de opleiding Social Work aan Avans weten. Ze vragen hier daarom samen met Jongerenwerk R-Newt aandacht voor. Door middel van speciaal ontworpen stickers willen ze jongeren bewust maken van de risico’s van het bezit van wapens.

In november 2020 lanceerde R-Newt een videoclip met een duidelijke boodschap: pull the shanks down. Deze clip inspireerde de vier studenten om meer aandacht te vragen voor het onderwerp wapenbezit onder jongeren. Ze legden daarom contact met jongerenwerker Chiara Riboch en kwamen zo samen op het idee om deze boodschap kracht bij te zetten door in Tilburg speciaal ontworpen stickers te gaan plakken. De stickers moeten awareness creëren bij jongeren over de risico’s van wapenbezit en bevatten een QR-code die naar de videoclip Guns Down linkt. “We hopen op een trigger warning bij jongeren. Zo van: ‘Pas op: jongeren kunnen overlijden aan dit probleem!’”, aldus de studenten.

Milieuvriendelijke stickers door kunstenaar Atilla

De stickers die de boodschap tégen wapenbezit uitdragen, zijn ontworpen door de Tilburgse kunstenaar Atilla. Hij was net als de studenten enthousiast over het idee om de campagne tegen het bezit van wapens visueel kracht bij te zetten en ontwierp drie stickers die jongeren oproepen geen messen en andere wapens te dragen. De stickers zijn milieuvriendelijk en goedgekeurd door gemeente Tilburg en de politie. Vanaf 5 april zijn de stickers op hotspots in Tilburg te zien, waaronder op de stoep en straten. De stickers worden geplakt door de vier studenten, samen met jongerenwerkers en jongeren. “Het doel is een zo groot mogelijke groep jongeren bereiken. Wapenbezit en -gebruik is een groot probleem dat aandacht verdient. Met deze actie hopen wij bewustheid te creëren om jongeren uit de problemen te houden. Zo kunnen ze zich focussen op hun toekomst”, vertellen de studenten.

Kees-Luc Simons