Tilburgse rappers brengen drillrap uit tegen wapens: Guns Down

TILBURG – Met choquerende beelden in de videoclip van het nieuwe nummer ‘Guns Down’ moeten jongeren bewust gemaakt worden van de gevolgen die wapens op straat kunnen hebben. Het nummer is gemaakt voor een anti-wapencampagne in samenwerking tussen de gemeente Tilburg en R-Newt. Ze hopen dat ze met de clip het gesprek met jongeren aan kunnen gaan.

Rapper Garfield (Franky Verhagen) noemt zichzelf geen rolmodel maar wil wel met zijn muziek een boodschap meegeven, zodat anderen niet dezelfde fouten maken als hij of mensen in zijn buurt. Met dit nummer wil hij jongeren meegeven dat het een grote impact op hun toekomst kan hebben als ze op straat gaan lopen met wapens. Ook rapper Steve (Steveron Martha) wil met het nummer Guns Down een goed voorbeeld neerzetten: “Kleine fouten kunnen best wel veel last geven.”

Het gesprek aangaan

Jongerenwerker Chiara Riboch wil graag met de clip inzichtelijk maken wat er op het moment speelt. De trend om wapens mee op straat te nemen wordt namelijk steeds groter onder de jongeren. Chiara wil aan de hand van de videoclip het gesprek aangaan met jongeren en ouders: “Als je het bij je hebt ga je het ook gebruiken, maar ook dat ouders een bepaalde verantwoordelijkheid hebben. Weet waar je zoon of dochter mee op straat loopt.”

Geen respect

Garfield en Steve zeggen dat ze niet elke dag jongeren met wapens zien, maar het komt zeker wel eens voor. Ook vinden ze dat je niet met wapens hoeft rond te lopen, onschuldige mensen kunnen er slachtoffer van worden. De rappers leggen uit dat als je vroeger ruzie had het op zijn ergst een vechtpartij werd, en dan liet je naderhand weer respect aan elkaar zien. Garfield zegt: “Er is geen respect meer, verre van dat. Het is uitdagen op sociale media, dat escaleert, en dan zitten we alleen maar met problemen.”

Malou den Ouden