Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Opbouw Festival Circolo begonnen, voor het eerst in het Spoorpark

(foto: Omroep Tilburg).

Festival Circolo strijkt dit jaar voor het eerst neer in het Spoorpark. De tiende editie van het circusfestival moet toegankelijker zijn dan ooit. De opbouw is in volle gang voor de start op 21 oktober.

Het grootste circusfestival van Nederland wordt dit jaar voor de tiende keer gehouden. Wel is het pas de eerste keer dat Festival Circolo in het Spoorpark plaatsvindt. Een plek, die dankzij zijn ligging, veel kansen biedt, volgens Marc Eysink Smeets, directeur van het festival. “Het festival ligt verspreid door de stad. We hebben voorstellingen in de Nieuwe Vorst, maar ook in de Schouwburg. Al die plekken zijn op loopafstand van het Spoorpark. Dat was met de voorgaande edities in het Leijpark een stuk moeilijker.”

Toegankelijk voor iedereen
Het festival heeft dit jaar een duidelijk doel; het moet voor iedereen toegankelijk zijn. “We hopen meer dan ooit een plek te zijn waar iedereen zich welkom voelt, los van gender, herkomst, geaardheid, bestedingsruimte of fysieke mogelijkheden.”

Ook de acts zijn uiteenlopend. Zo is er een show speciaal gericht op baby’s tussen de zes en achttien maanden, een show waarin diversiteit wordt gevierd en een show van een Syrische acrobaat. “Voor ieder wat wils”, aldus de directeur van Circolo.

Het is alweer de tiende editie van het festival, maar daar kwam de organisatie pas twee maanden geleden achter. “We hebben een beetje een rare geschiedenis. Eerst hadden we één keer in de twee jaar een festival. Toen was het weer in het Leijpark, daarna weer alleen in de Schouwburg en de Nieuwe Vorst. Vervolgens kwam de coronacrisis er weer tussendoor. We gaan niet extra uitpakken, want we hebben gewoon een ontzettend mooi programma.”

Een ticket cadeau
In deze roerige tijden heeft niet iedereen genoeg geld om naar de betaalde shows te gaan. Daarom zijn er iedere dag tussen 14:00 uur en 21:30 uur gratis shows te bezoeken. Dit gebeurt in het Cirkelgewelf, een gigantisch speeltoestel midden op het festivalterrein. Ook biedt Stichting Quiet mensen de mogelijkheid om iemand een ticket cadeau te doen, wanneer ze er zelf een bestellen. De festivalorganisatie verdubbelt alle donaties.

Hier vind je het volledige programma van Festival Circolo.

Kijk hier naar de beelden van de opbouw van het festival in het Spoorpark:

Pieter Soethout