Uniek voor Tilburg: live bij de opnames zijn van je favoriete bands

Bas van Duren en Crip Theeuwes in de opnamestudio (foto: Volver).

De Tilburgse muziekscene is een bijzonder initiatief rijker. Sinds kort kun je bij opnamestudio Volver Live, aanwezig zijn bij de opnames van muzikanten. ‘Een band kan er veel aan hebben om een goede live-opname in het bezit te hebben. En voor de fans is het ook uniek.’

Studio-eigenaar Crip Theeuwes probeerde ‘Volver Live’ in een ver verleden al van de grond te krijgen, alleen liep dat niet zoals gehoopt. De locatie was toen nog vrij klein. In de nieuwe opnamestudio is plek voor veel meer mensen.

“Het is als het ware een visitekaartje richting programmeurs, boekers en festivals.”

Volgens programmeur Bas van Duren snijdt dit initiatief aan meerdere kanten: “Een band kan er veel aan hebben om een goede live-opname in het bezit te hebben. Het is als het ware een visitekaartje richting programmeurs, boekers en festivals. Bovendien is het de perfecte mogelijkheid om nieuw materiaal te testen bij je publiek.”

Afgelopen vrijdag was de vuurdoop: band Noek, afgestudeerde van de Rock Academie, nam plaats in de opnamestudio. Ze werden omringd door een intiem clubje luisteraars. “Heel gaaf. Er waren zo’n vijftig mensen ademloos aan het luisteren en de stilte werd na elk nummer onderbroken door een oorverdovend applaus, wat ook weer in de nummers terug te horen is”, blikt Bas terug.

Dat maakt het ook zo uniek, laat Bas weten: “Het is vooral voor de echte fans ontzettend vet. Je hebt misschien even ‘woeh’ geroepen tussen een aantal nummers door, maar dan kun je voortaan altijd zeggen: ‘ja, daar was ik bij!'”

“Dit is nooit eerder gedaan zo.”

Het is uniek in Tilburg, maar ook in Nederland. “In andere studio’s in Nederland is het zeker mogelijk om vrienden en familie uit te nodigen bij opnames. De set-up zoals die wij hebben, met zo’n dunne scheidslijn tussen optreden en opname, is nog nooit eerder gedaan.”

Aanwezig zijn bij zo’n live opname is niet gratis. Hoeveel het kost, is per optreden verschillend. Voor de bands kost het niets; normaal gesproken legt een band al gauw honderden euro’s neer voor opnames van nummers. “We proberen de prijs van de opnames zoveel mogelijk te betalen vanuit de ticket -en baromzet”, legt Bas uit.

Het programma van Volver-Live is te vinden op de website.

Edita Saakian