Aanslagen op Poolse supermarkt gingen met ‘angstaanjagend gemak’

In de nacht van 3 op 4 januari is de Poolse supermarkt Warszawa XL getroffen door een aanslag. De fractie van Lokaal Tilburg maakt zich zorgen om de veiligheid rond zulke supermarkten en stelt daarom vragen over dit onderwerp in het Vragenhalfuurtje van de gemeenteraad.
Aanslag Poolse supermarkt Warszawa XL | Foto: Omroep Tilburg

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag celstraffen tot negen jaar geëist tegen vijf verdachten van de serie aanslagen op Poolse supermarkten eind 2020 en begin 2021. Voor de rechtbank op Schiphol spraken de aanklaagsters van ‘zeer zware aanslagen’ met ‘onwaarschijnlijk veel schade’, gepleegd ‘met angstaanjagend gemak’.

Tussen 8 december 2020 en 4 januari 2021 vonden explosies plaats bij Poolse supermarkten in Tilburg en Heeswijk-Dinther. Daarnaast werden ook supermarkten in Aalsmeer en Beverwijk getroffen. In totaal vonden er vijf aanslagen met explosieven plaats.

Op 4 januari 2021 was het raak in een Poolse supermarkt aan het Paletplein in Tilburg. Dit was de vijfde in de reeks explosies. Na die aanslag werd een elektradraad DNA aangetroffen van een 21-jarige Amsterdammer. De explosies hadden een verwoestende werking en veroorzaakten voor honderdduizenden euro’s schade.

In Tilburg was de zaak van binnen volledig verwoest door de brand die na de explosie woedde. De ramen van een flatgebouw in de buurt werden door de klap bovendien vernield.

Geoliede machine
Volgens het OM waren de aanslagen het werk van een professionele organisatie, een geoliede machine die de uitvoerders ronselde via Snapchat of Telegram, ze uitvoerig instrueerde en daarnaast briefde over de locatie.

“Er stonden chauffeurs klaar. Explosieve constructies waren in gereedheid gebracht. Vervolgens waren er binnen enkele weken vijf aanslagen. Zo’n reeks kan niet worden uitgevoerd zonder plan”, aldus de officier van justitie.

De hoogste straf hoorde Serginio S. (28) tegen zich eisen. Hij vervulde volgens het OM een coördinerende rol bij drie aanslagen. Medeverdachten Nadir el O. (23) en Antonio N. (27) hoorden celstraffen van zes jaar eisen. Tegen Sersinio D. (21) eiste het OM drie jaar celstraf en tegen Hyron A. (21) 22 maanden jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Motief onduidelijk
Het politieonderzoek heeft geen uitsluitsel gegeven en drie verdachten spraken maandag bij de start van hun strafzaak bij de rechtbank op Schiphol open over hun eigen aandeel, maar hielden hun kaken stijf op elkaar over hun opdrachtgever. “Zwijgrecht”, klonk het regelmatig.

LEES OOK:
Poolse supermarkt hard getroffen door explosie
Man (20) bekent bommen bij Poolse supermarkten te hebben gelegd

Omroep Brabant