Peerke Donderslezing 2020 – Hele uitzending

Op zondag 22 november werd de Peerke Donderslezing uitgesproken door Akwasi in Theater De Nieuwe Vorst. Naast de lezing, die elk jaar wordt georganiseerd door Het Wereldpodium, werden nog verschillende andere gesprekken gevoerd. In deze uitzending zie je een compilatie van de gesprekken en de lezing ‘Impact’ van Akwasi.

Voordat de lezing zelf begon, gingen Joyce van der Horst en Benedicte Bombala in gesprek met een aantal Tilburgers die nauw betrokken zijn bij de doelstelling van Het Wereldpodium en het thema van deze lezing. Zo sprak Eardly van der Geld over zijn stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst, die onder andere jaarlijks de officiële Tilburgse herdenking van de afschaffing van de slavernij organiseert. Eardly ging in op de vraag waarom er juist in Tilburg veel aandacht is voor het slavernijverleden.

Een andere gast tijdens de lezing van Shevani Koning. Shevani is ‘Spoken Word’-artieste en droeg haar werk ‘Sankofa’ voor. Joyce van der Horst vroeg haar wat die term nu eigenlijk betekent en waar de jonge artieste haar inspiratie vandaan haalt.

Peerke Donders anno 2020

Petra Robben is stadsconservator van het Stadsmuseum Tilburg. Met haar sprak Benedicte over Peerke Donders. Deze geestelijke uit de 19e eeuw wordt in zijn geboortestad Tilburg nog steeds vereerd, maar de kijk op zijn werk en het missiewerk in het algemeen is aan verandering onderhevig.

Ten slotte schoof ook Jeannau Jean Louis aan. Deze acteur en muzikant is één van de mensen die zich bezighoudt met de komst van een monument ter herinnering van het slavernijverleden. Kan hij al een tipje van de sluier oplichten over hoe het monument eruit komt te zien? In ieder geval is hij niet met lege handen naar Theater De Nieuwe Vorst gekomen, want samen met zijn band Grupo Descarga zorgt hij voor de muzikale omlijsting van de lezing.

Impact

Na de gesprekken was het aan Akwasi om de Peerke Donderslezing 2020 uit te spreken. De rapper en dichter is een Nederlands boegbeeld van de Black Lives Matter-beweging en oprichting van Omroep Zwart. Vanwege zijn uitgesproken mening, die niet zelden voor behoorlijk wat ophef zorgt en zelfs tot doodsbedreigingen aan het adres van de woordkunstenaar leidt, is Akwasi meer dan geschikt om ons uit te leggen wat het betekent om impact te maken.

Tijmen Moelker