Willem II knokt zich terug en wint met 4-1 van Jong AZ

Willem II won met 4-1 van Jong AZ (foto: Geert van Erven)

Nadat Willem II zwak aan de wedstrijd begon, rechtte de ploeg de rug en won het van Jong AZ. Het werd uiteindelijk 4-1 in het Koning Willem II stadion.

Jong AZ zet Willem II vanaf minuut een onder druk, maar over het algemeen raken de mannen van Peter Maes niet in paniek. Ook een foutje van de doorgaans zo betrouwbare Smits wordt niet afgestraft. Toch is het vooral de ploeg uit Alkmaar, die de bal rond laat gaan en Willem II dat af en toe nogal paniekerig uitverdedigd.

Jong AZ aan de leiding

Maes probeert zijn mannen tot kalmte te manen. Hij staat dan ook druk gebarend aan de zijlijn geplakt. Maar toch blijft Jong AZ de bovenliggende partij. Willem II komt er echt niet aan te pas. De eerste echt grote kans kon niet uitblijven en het is linksback Finn Stam, die aan de linkerkant opstoomt. Na een slim balletje diep haalt hij hard uit en daarmee verrast hij Smits in de korte hoek, waardoor de ploeg uit Alkmaar aan de leiding gaat.

Daarna is het aan Willem II om te laten zien wat het waard is, al blijft het slordig. In de 24e minuut volgt dan ook pas de eerste kans voor de Tricolores. Maar zoals vaker dit seizoen vliegt die eerste bal meteen binnen. Doodeman levert alweer zijn dertiende assist van het seizoen af, waarna Svensson vanaf een meter of 15 kan afdrukken. Vijf minuten later komt Willem II bijna op voorsprong na een keiharde knal van Oosting op de paal.

Snelle goals

Maar Willem II komt beter en beter in de wedstrijd, onder leiding van de druk coachende Peter Maes. De Tricolores worden feller, winnen meer duels en tien minuten na de gelijkmaker is het voor de tweede keer raak. Oosting kan, na een goede actie, meegeven op Nizet, die zijn eerste doelpunt in dienst van Willem II maakt. Ook in de periode tot de rust krijgen de mannen van Peter Maes kansen, maar het blijft 2-1.

Tekst gaat verder onder de foto.

Willem II komt op voorsprong in de wedstrijd tegen Jong AZ door een doelpunt van Rob Nizet.
Nizet nadat hij zijn eerste voor Willem II maakte (foto: Geert van Erven)

In de tweede helft start Willem II een stuk scherper dan in de eerste. Dat levert meteen een kans op voor Doodeman, maar zijn schot wordt gepakt door de keeper van Jong AZ. Daarna blijven de Tricolores aanzetten en Willem II komt na 53 minuten op 3-1. Hilterman kan van dichtbij uithalen en aarzelt niet.

Geweldige sfeer

De ploeg van Maes lijkt daarna een beetje gas terug te nemen en gunt Jong AZ wat meer balbezit. Tot grote kansen leidt dit niet en het publiek lijkt ook te begrijpen dat Willem II de wedstrijd op deze manier over de streep wil trekken. Als een échte twaalfde man staat het stadion, onder aanvoering van de altijd fanatiek KingSide, achter de ploeg.

Naarmate de wedstrijd vordert, krijgen beide ploegen meer ruimte en hier en daar ook een kansje. Maes roept zijn mannen op om rustig te blijven en wil dat het compact gehouden wordt. Dat lukt eigenlijk vrij aardig, al krijgt Jong AZ echt nog wel wat kansen op de aansluitingstreffer.

Hoe later in de wedstrijd, hoe beter de sfeer wordt. De handjes op elkaar, liedje na liedje, onder aanvoering van de KingSide. Hij leek er al een tijdje te zijn, maar de kampioenskoorts lijkt definitief te zijn gearriveerd in Tilburg. Dat is helemaal het geval wanneer het stadion nog een laatste keer ontploft wanneer Michael de Leeuw in de laatste minuut binnen kopt. Hij bepaalt de eindstand tussen Willem II en Jong AZ op 4-1.

Het enige smetje op de tweede helft is dat Lachkar in de blessuretijd zijn tweede gele kaart krijg, nadat hij hard doorglijdt op zijn tegenstander. Hij krijgt rood en is hierdoor dus geschorst voor de volgende wedstrijd.

De sfeer in het Koning Willem II stadion was geweldig (foto: Geert van Erven)