Gemeente ziet ruimte voor extra nieuwe woningen in Oisterwijk

(Beeld: Gemeente Oisterwijk).

Het college van Oisterwijk heeft een knoop doorgehakt: er komen meer woningen in Beekdalpark Oisterwijk. Het college heeft het plan voorgelegd aan de gemeenteraad en stelt voor om het aantal woningen op te krikken naar maximaal 87 in plaats van de oorspronkelijke 77.

Voor wethouder Anne Cristien Spekle kunnen de extra woningen niet snel genoeg komen. “Dit betekent 87 gloednieuwe woningen voor Oisterwijk, in verschillende smaken. Van sociale huur tot koopwoningen, ze zijn allemaal hard nodig. Met 43% sociale huur en nog eens 34% betaalbaar zorgen we voor een gevarieerd aanbod en is het een flinke boost voor onze bouwplannen.”

Het plan omvat vier moderne gebouwen, omringd door groen, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en activiteiten kunnen organiseren. Wandelaars en fietsers kunnen gebruik maken van de nog aan te leggen paden. Bewoners kunnen de auto op de centrale parkeerplaats kwijt of in de parkeerkelders onder de gebouwen.

Het voormalige zwembad en sportcentrum De Leye in het hart van Oisterwijk moet er wel voor wijken. De woningen gaan deel uit maken van de nieuwe woonwijk Beekdalpark. Volgens de gemeente moet dit dé plek worden voor het “nieuwe wonen” in Oisterwijk.

Zorgen over parkeren

Hoewel buurtbewoners over het algemeen positief zijn over het plan zijn er nog zorgen over parkeergelegenheid en het uiterlijk van de nieuwe gebouwen aan de Vloeiweg. De gemeente verzekert echter dat het plan voldoet aan de parkeernormen en dat het beeldkwaliteitsplan ervoor zorgt dat de gebouwen niet te massief ogen.

Het ontwerp zal gedurende acht weken ter inzage liggen, waarbinnen mensen hun mening kunnen geven. Het definitieve bestemmingsplan wordt naar verwachting in de eerste helft van 2024 goedgekeurd, waarna de bouwwerkzaamheden kunnen beginnen. Woonstichting Leystromen gaat een deel van de sociale huurwoningen verhuren. De grond voor de andere woningen wordt verkocht aan een ontwikkelaar.

Besluitvorming over het bestemmingsplan vindt plaats door de gemeenteraad op 30 mei.

LEES OOK:
Oisterwijk moet 150 woningen per jaar bouwen, maar dat lukt niet
Verpauperde Kartonnagefabriek gaat eindelijk weg: ‘Je ziet gewoon urinoirs’
Sportcentrum De Leye in Oisterwijk na 10 jaar eindelijk weg

Edita Saakian