Tilburgs hardlooptalent gaat voor EK Cross tijdens ‘stille’ Warandeloop

Foto: Rick van Wiel

Rick van Riel wil zich zondag tijdens de Warandeloop kwalificeren voor het EK Cross in Dublin. De wedstrijd in Tilburg is aangewezen als het NK Cross. Voor Van Riel is het een weerzien en afscheid tegelijkertijd. De Warandeloop is de plek waar het voor het hardlooptalent begonnen is en waar hij veel trainde, maar het is ook zijn laatste wedstrijd bij de junioren.

Tilburger Rick van Riel wil zijn laatste wedstrijd als junior extra glans geven door zich in de selectie voor het EK Cross te lopen. Tijdens het afgelopen EK Atletiek voor junioren in Estland werd hij tweede op de 1.500 meter. Hij vindt het mooi dat hij in zijn ‘eigen’ Warande weer kan kwalificeren.

“Ik precies weet hoe ik mij op elk punt moet voelen om een goede wedstrijd te lopen.”

Het NK Cross is veel langer dan wat Rick normaal loopt, maar hij heeft er vertrouwen in. “Ik ben gespecialiseerd in de 800 en 1.500 meter. Dan is zes kilometer wel aan de lange kant. Maar ik zeker een goede kans om bij het team van de EK-selectie te zitten. Daarnaast ken ik de Warande natuurlijk erg goed. Ik heb er zo vaak getraind dat ik precies weet hoe ik mij op elk punt moet voelen om een goede wedstrijd te lopen.”

Volgens de Tilburger zit het met de vorm wel goed. Hij heeft het dit jaar een stuk volwassener aangepakt. “Tijdens mijn vakantie heb ik gewoon doorgetraind. Ik heb veel gefietst waardoor ik fit ben gebleven. Dit heeft erin geresulteerd dat ik niet vanaf nul hoefde te beginnen, wat de afgelopen jaren wel het geval was. Ook heb ik richting de winter vaak last van pijntjes. Vooralsnog blijven die ook weg.”

“Tijdens de wedstrijd zit ik zo in mijn focus dat ik niet eens doorheb wat er langs het parcours gebeurt.”

De Warandeloop op zondag zou een groot feest moeten worden met vrienden en familie voor Rick, maar het coronavirus gooit roet in het eten. Er is geen publiek toegestaan langs het parcours. Al maakt dat voor de Tilburger zijn prestaties en ambities weinig uit. “Tijdens de wedstrijd zit ik zo in mijn focus dat ik niet eens doorheb wat er langs het parcours gebeurt.”

Een ‘stille’ Warandeloop mag dan zijn prestatie niet beïnvloeden, toch baalt Rick ervan dat er geen publiek is. “Vooral de beleving eromheen ga ik missen. Het is toch een wedstrijd in mijn thuisstad.” Rick woont sinds januari op Centrum voor Topsport en Onderwijs Papendal. Maar de band met Tilburg en de Warandeloop blijft sterk. “Het is voor mij toch daar een beetje begonnen.”

“Mijn focus ligt vooral op het behalen van EK-selectie.”

Zondag kan Rick zijn laatste wedstrijd als junior zijn, tenzij hij via het NK in Tilburg naar het EK Cross in Dublin kan. “Mijn focus ligt vooral op het behalen van EK-selectie. Het zou mooi zijn als ik mijn carrière bij de junioren met nóg een wedstrijd kan verlengen.” Daarna gaat hij zijn broer Robin weer tegenkomen die al even bij de senioren op topniveau loopt.

Twee jaar geleden liepen de broers de finale op het EK. “Dat zijn wel echt de momenten waar ik van kan genieten. Het is leuk om dingen te delen en dezelfde passie te hebben.” Maar Rick deelt geen cadeautjes uit, ook niet aan zijn broer. “Als we ooit in de finale van de Olympische Spelen tegen elkaar lopen, ga ik gewoon voor de winst, hoor.”

Gijs de Rooij