Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

SVG en Tilburg hebben primeur met voetbaltoernooi voor G-dames

Op 24, 25 en 26 mei vindt bij de Tilburgse voetbalvereniging SVG het Special Olympics European 8-aside Football Tournament plaats. Het is het allereerste internationale toernooi voor voetbalsters met een beperking. Meer dan 150 speelsters uit tien Europese landen nemen het dat weekend tegen elkaar op. De deelneemsters komen uit Polen, Wit-Rusland, Kroatië, Frankrijk, Monaco, Azerbeidzjan, Letland, Denemarken, Duitsland en Nederland.

Lange traditie op gebied van G-voetbal

SVG is hiervoor uitgenodigd door de UEFA en voorgedragen door Special Olympics Nederland. De club kent namelijk een lange traditie op het gebied van G-voetbal. Voorzitter en G-coördinator Peter Balmakers: “Met drie teams is onze G-afdeling al 25 jaar een bijzonder onderdeel van onze vereniging. Sinds kort hebben we zelfs een team dat volledig bestaat uit meiden en vrouwen met een beperking. Zij nemen ook deel aan het toernooi.”

Ambassadrice

Suzanne van den Einden – Brok is aanvoerster van dat team en ambassadrice van het toernooi. Zij vindt het belangrijk dat dit toernooi er is. “Ondanks mijn beperking, heb ik me door het voetballen kunnen ontwikkelen tot een zelfstandige vrouw. Dat gun ik anderen ook en ik hoop dat veel meer dames in een G-team gaan spelen. Via dit toernooi besteden we daar veel aandacht aan.” Balmakers vult aan: “Het reguliere vrouwenvoetbal is al jaren ontzettend populair. Met dit toernooi geven we ook een boost aan het voetbal voor meiden en vrouwen met een verstandelijke beperking. Dat is belangrijk, want sporten is voor deze groep lang niet altijd vanzelfsprekend.”

Officieel

Met hulp van organisaties en sponsoren pakt SVG het toernooi officieel aan. Met een ceremonie, vlaggen en de zogenaamde Flame of Hope die drie dagen brandt. Balmakers: “We verwachten minimaal 500 mensen op de been te brengen. Dat is zeer bijzonder voor een kleine vereniging met 350 leden.”

De openingsceremonie op vrijdag 24 mei begint om 19.30 uur. Ook Michael van Praag, voorzitter van de KNVB, is daarbij aanwezig. Op zaterdag en zondag wordt er dus volop gevoetbald. De finalewedstrijden zijn op zondag 26 mei tussen 12.00 en 15.00 uur, gevolgd door de prijsuitreiking (16.00 – 17.00 uur). Het reguliere Duitse dameselftal zal de speelsters dan steunen.

Iedereen welkom

Iedereen is van harte welkom om van het toernooi te komen genieten. Je vindt het complex van SVG aan de Brugstraat 5 in Tilburg. Kijk voor meer informatie op www.sofootball2019.nl of www.svgtilburg.nl.

Foto: Toin Damen/013sporT

Kees-Luc Simons