Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Sportcolumn: ‘Als Thialf vol zit’

Ready? Set. Pang! “Ik ben weg. Dit laatste varkentje moet ik nog even wassen. Eigenlijk ben ik al Europees Kampioen maar dat mag ik niet denken. Weer die vijf kilometer tegen Sablikova, met d’r dunne beentjes. Ho, geconcentreerd blijven Wüst, je bent er nog niet. Ik laat even die Tsjech zien dat ik er ben. Yes, de mensen juichen. Wat een ‘gekke henkies’ allemaal dat ze hier zitten zeg. Helemaal in het Oranje voor mij, gaaf. Pff m’n benen, klote afstand dit. Nog een paar rondjes Wüst, dan mag je die NOS-verslaggever vertellen dat je trots en terug bent. Kunnen die mensen niet nog iets harder schreeuwen? Ik voel m’n benen echt. Ja! Ik ben er. Ho, handjes in de lucht! Ik ben Europees Kampioen Allround. Wauw dat geluid, die mensen, heerlijk. Thialf zit weer vol.”

“Ja is toch fantastisch Thialf uitverkocht… En Europees Kampioen!” Het waren de eerste woorden van onze Brabantse Ireen afgelopen weekend nadat ze weer had laten zien dat ze de beste van Europa is! Het is opvallend hoe vaak Wüst op camera laat weten hoe blij ze is als Thialf vol zit. Het doet haar iets, de walsende oranje massa lijkt haar vleugels te geven en een pijnstillend gevoel. Zo’n goed gevoel zelfs dat ze in haar eerste reactie eerst het uitverkochte Thialf noemde en pas daarna haar vijfde Europese titel.

Al eerder liet Ireen weten dat het publiek voor haar van bijzondere waarde is. In de over haar gemaakte documentaire ‘Bezeten maar Beheerst’ werden de beelden getoond dat ze zich op een Olympisch kwalificatietoernooi als jonkie plaatste voor de Spelen. Puur op emotie, “Thialf was weer eens uitverkocht en ik had niets te verliezen.” Ze werd vervolgens onverwachts Olympisch kampioen door het kleine zetje van dat Friese publiek.

Volgend jaar zijn het de laatste Olympische Spelen voor de Goirlese. Een einde van een schaatstijdperk voor veel sportliefhebbers. Wat zou het mooi zijn als ze daar nog één keer die gouden medaille pakt. Vier keer op rij Olympisch kampioen worden, het is haar droom en daarmee ook de onze. Als wij nou zorgen dat we de komende maanden tot aan de Spelen af en toe eens die half oranje Kruikenstad sjaal van ons om doen en in Thialf gaan zitten. Schreeuwen, juichen en zingen. Zoals wij dat zo goed kunnen. Want als Thialf vol zit met Brabanders is Ireen helemaal niet meer te stoppen. Op naar Pyeongchang 2018 Ireen, we zullen er zijn. 

Omroep Tilburg