Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Jubileumconcert Balkankoor Biti Dobre

TILBURG – Balkankoor Biti Dobre uit Goirle bestaat dertig jaar. Dat wordt op zondag 5 februari gevierd met een feestelijk concert in de Broekhovense kerk.

Begonnen als een groepje mensen met een grote liefde voor gloedvolle meerstemmige liederen uit de Balkan, is het onder de steeds bezielende leiding van dirigente Dorien van der Heijde uitgegroeid tot een gemengd koor met ruim veertig leden. Het repertoire is uitgebreid tot van ver buiten de Balkan, met liederen uit Rusland, Oekraïne, Armenië en Georgië. Sinds Biti Dobre in dat laatste land op toernee is geweest, hebben de meerstemmige Georgische liederen een bijzondere plek in de harten van Biti Dobre. Zo is het repertoire een veelkleurige, flonkerende lappendeken van stijlen. In veel van die liederen wordt het koor begeleid door een klein instrumentaal ensemble.

In de dertig jaar dat het koor bestaat zijn er ingrijpende veranderingen geweest in de gebieden waar het repertoire oorspronkelijk vandaan komt. De Sovjet-Unie bestaat niet meer. Oekraïne, Armenië en Georgië zijn zelfstandig geworden, maar voelen de nabijheid van het naburige Rusland dat nog steeds een machtspolitiek voert. Joegoslavië is in hevige, bloedige conflicten uiteengevallen.

Maar de schoonheid die in deze gebieden leeft, is door de mensen uitgedrukt in prachtige, meeslepende liederen. Die bezingen het leven van alledag: werk, geboorte, liefde, feesten. Maar ook de dood, en een bewogen verleden. Die schoonheid en levenslust heeft het koor altijd gedeeld, met elkaar en met het publiek.

Dat gaat het koor zondag 5 februari ook doen in de Broekhovense kerk, Broekhovenseweg 2 in Tilburg. Aanvang van het concert: 14.00 uur.

Omroep Tilburg