Nieuwe trainer Doug Mason ‘komt thuis’ bij Tilburg Trappers

Foto: Tilburg Trappers

De Nederlands-Canadese Doug Mason (66) is de nieuwe coach van de Tilburg Trappers. Hij tekent voor een jaar bij de ijshockeyclub met een optie voor nog een jaar. Mason volgt de onlangs vertrokken Doug Livingston op.

Voor Doug Mason is het trainerschap bij de Tilburg Trappers een terugkeer op het oude nest. In de jaren 70 kwam hij vanuit het Canadese Sudbury in Tilburg terecht. “Mijn bedoeling was om geld te verdienen en dan terug te gaan naar Canada om mijn opleiding aan de universiteit af te ronden.” Dat liep anders, want zijn contract werd verlengd.

“In mijn derde seizoen leerde ik mijn vrouw kennen en bleef ik hier.”

Hij kreeg een verbeterde aanbieding en bleef nog een jaar bij de Trappers. “Dat herhaalde zich het daaropvolgende seizoen en in mijn derde jaar leerde ik mijn vrouw kennen. Toen was het heel makkelijk om te blijven.” In 43 jaar ontwikkelde Mason zich van een right winger tot een coach bij de Trappers, Oranje en die werkte in de Europese topcompetities.

Eind november moest Mason vroegtijdig vertrekken bij het Zwitserse Bolzano. Daarom keerde hij met zijn vrouw terug naar Tilburg. Vanaf het moment dat hij weer in het stadion van de Trappers werd gesignaleerd, was er de hoop dat hij ook de nieuwe coach van de ploeg zou worden. Op dat moment was Doug Livingston nog gewoon trainer in Tilburg.

“Het is tijd om thuis te zijn.”

Ondanks zijn ruime internationale ervaring bij topteams, kiest Mason heel bewust voor de Tilburgse ijshockeyclub. “Het heeft te maken met de levensfase waarin mijn vrouw en ik ons nu bevinden. Mia is een Tilburgse. De afgelopen dertig jaar heeft ze mij overal gevolgd. Nu is het tijd om weer thuis te zijn. En het toeval wilde dat Trappers een nieuwe coach zocht. Dan is één en één twee”, vertelt hij.

Bij de Tilburg Trappers zijn ze blij dat ze de geboren Canadees als coach hebben weten te strikken. “Hij was onze top kandidaat om Dave Livingston op te volgen’, zegt voorzitter Ruud van Baast. “Hij heeft enorm veel zin om in Tilburg aan de slag te gaan.” Mason blijft zijn rol als bondscoach combineren met die van clubcoach. Dat zal nu zelfs makkelijker zijn omdat Oranje grotendeels bestaat uit spelers van de Tilburg Trappers.

“Ik wil vooral het beste uit het team halen en hopelijk levert dat een titel op.”

De club speelt sinds 2015 in de Duitse Oberliga om zo op een hoger niveau dan in Nederland te kunnen spelen. Op het derde Duitse niveau werden de Tilburgers de afgelopen twee seizoenen in de kwartfinale van de play-offs uitgeschakeld. “De doelstelling is om kampioen te worden, maar ik wil vooral het beste uit het team halen en wat dat is blijkt gedurende het jaar.”

Collin Beijk