Taptoe-signaal en Wilhelmus vanuit een 40 meter hoge kerktoren

Ferd van Gestel en zijn vijf trompettisten (foto: Collin Beijk).

Enkele tientallen Tilburgers hebben woensdagavond Dodenherdenking bij de Goirkesekerk doorgebracht. Vijf trompettisten speelden daar vanuit de top van de kerktoren het taptoe-signaal en het Wilhelmus.

Het is voor muzikant Ferd van Gestel inmiddels een traditie. Elk jaar klautert hij met enkele muzikanten veertig meter omhoog om de Dodenherdenking muzikaal te omlijsten. Dat is geen eenvoudige klus. Om boven te komen moeten er heel wat smalle trappen en vier nog smallere laddertjes beklommen worden.

“Mooi om dit met vrienden te doen.”

Ferd kent veel muzikanten in Tilburg met wie hij al omhoog is geklommen, maar dit jaar was het toch wel bijzonder. “We speelden nu met vrienden en dat is heel mooi om te doen.” Sommige trompettisten spelen al vele decenia en hebben overal gespeeld, maar vinden het toch heel bijzonder om zo hoog het taptoe-signaal en Wilhelmus over Tilburg te laten klinken.

Het doet Ferd en de trompettisten ook wel wat dat veel Tilburgers speciaal naar de Goirkese kerk komen om daar te herdenken. Want ook al is de initiatiefnemer zelf druk bezig met alles regelen en dirigeren. Als het twee minuten stil is in Nederland, herdenkt hij ook.

“Ik dacht aan de coronaslachtoffers en de oorlog in Oekraïne.”

Zijn gedachten gaan niet alleen uit naar de mensen die gestorven zijn tijdens de oorlogen. “Ik heb ook gedacht aan de mensen die door corona zijn overleden en dan nog de oorlog in Oekraïne. Daar dacht ik ook aan.” Alleen een paar seconden voor het einde van de twee minuten stilte telt Ferd af, om precies op tijd het Wilhelmus in te zetten.

Vorig jaar werden vier enorme sousafoons via een katrol naar boven getakeld. De bedoeling was om toen ook vanuit het puntje van de kerktoren te spelen, maar dat ging niet door. Het waaide te hard en de angst was dat de muzikanten met instrument en al van de toren geblazen zouden worden. Er werd lager tussen de kerkklokken gespeeld.

“Bij de Dodenherdenking horen toch wel trompetten.”

Die sousafoons waren iets eenmaligs wat Ferd betreft. “Trompetten dragen het verste. Je hoort ze in de wijde omtrek en dat is met veel andere blaasinstrumenten toch minder.” Daarnaast zijn de kleine trompetten relatief eenvoudig boven te krijgen. “En bij de Dodenherdenking horen eigenlijk gewoon trompetten.”

Foto: Collin Beijk

LEES OOK: Geen trompet maar sousafoons bij het taptoe-signaal in Tilburgse kerktoren

Collin Beijk