Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Het verhaal achter het mooiste Eredivisie-tenue: ‘We weten al heel lang dat dit shirt het mooiste is’

TILBURG – “We weten allemaal al heel lang dat het shirt het mooiste van de Eredivisie is”, vertelt clubhistoricus en raadslid, Roger Rossmeisl. Een week geleden werd het tenue van Willem II van 1954 tot 1966 verkozen tot het mooiste shirt aller tijden. Het kent een rijke historie aan gebeurtenissen en andere verhalen.

Het tenue heeft kampioenschappen, degradaties en de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Zo is Willem II met het driekleurige tenue landskampioen geworden in 1952 en 1955. In de oorlogsperiode is Willem II de enige club die in de nationale kleuren mocht blijven spelen. Tijdens deze oorlog wist Willem II ook de KNVB-beker te winnen, in hetzelfde shirt. 

De totstandkoming van het shirt is begonnen door de Tilburgse fabrikantenfamilie Van den Bergh. Familieleden studeerden aan de Hogere Textielschool in Enschede spelend voor voetbalclub ‘Prinses Wilhelmina’. De club speelde in rood-wit-blauwe shirts en dat ontwerp is meegenomen naar Tilburg. In het seizoen 1903-1904 wordt de driekleur voor het eerst gedragen. Het shirt bestond uit negen banen, knoopjes, een rode kraag en de rode boord aan het eind van de mouw. Uiteindelijk is dat shirt het mooiste aller tijden geworden. 

Dani Mom