Goirlese Noortje en Bregje schrijven opnieuw zwemgeschiedenis: ‘Het voelt als een droom’

Bron: Bregje de Brouwer/ Instagram

Inmiddels is de Goirlese tweeling Noortje en Bregje de Brouwer alweer hard aan het trainen voor de volgende uitdaging: de Olympische Spelen in Parijs. De synchroonzwemsters hebben afgelopen week op het EK in Belgrado twee Europese titels in de wacht gesleept. “Het voelt nog steeds gek om te zeggen dat er gewoon twee titels op je naam staan”, vertelt Bregje de Brouwer.

Noortje en Bregje sleepten tijdens het EK in Servië goud binnen op de vrije oefening en in de technische oefening. Veel tijd om uit te rusten van hun prestaties hadden de meiden niet. “We zijn dit weekend even naar onze familie in Brabant geweest. Toen hebben we samen wat gedaan om het te vieren. Vandaag beginnen weer met trainen”, vertelt Bregje.

Geschiedenis schrijven

De Goirlese tweeling blijft maar zwemgeschiedenis schrijven. Zo had Nederland tot dit EK nog nooit een Europese titel bij de duetten gewonnen. “Het voelt nog steeds gek om te zeggen dat er twee titels op je naam staan. Het blijft iets onwerkelijks. Het besef komt steeds meer binnen, maar dat was niet vanaf het begin zo”, laat Bregje weten.

Eerder dit jaar kregen de zussen ook al een zilveren medaille mee naar huis op het WK in Doha, wat ook vrij uniek was. “Op dit moment vallen de puzzelstukjes goed voor ons. We hopen deze lijn aan te houden en in Parijs weer iets moois te kunnen doen”, aldus Noortje. Of de dames het beseffen dat ze zulke prestaties behalen? “We proberen wel steeds vaker tegen elkaar te zeggen: we moeten echt stilstaan bij wat we doen. Het besef komt dit jaar steeds wel meer binnen dan ooit. We zijn er volop van aan het genieten”, vertelt Bregje glunderend.

Diabetes houdt Noortje niet tegen

De tweeling wist 260,6567 punten te behalen op de technische kür en voor de vrije oefening behaalde de dames 264,658 punten. De prestaties gaan tegen de verwachting van de zussen in. “Het was een bizar toernooi. De voorbereidingen liepen toch wel anders dan we hadden gedacht. Dat dit dan zou gebeuren, zagen we echt niet zien aankomen”, gaat Bregje verder.

Twee weken voor de wedstrijd werd Noortje gediagnosticeerd met diabetes type 1. Daardoor kon ze niet bij elke training aanwezig zijn. “Ze moest haar lichaam opnieuw leren ontdekken. In de voorbereiding dachten we eerst: we gaan er gewoon staan. We besloten toen om maar één uitvoering te doen. Maar een week voor het toernooi ging het zo goed, dat onze coach zei dat we ook allebei de uitvoeringen aankonden.”

“Het vraagt wel de nodige aandacht en voorbereidingen. We kregen wel snel te horen dat in principe alles mogelijk is met type 1. Zo ben ik er ook in gaan staan”, vertelt Noortje. “Het hoeft me niet tegen te gaan houden, maar je bent nu wel anders aan het nadenken. Dus je let bijvoorbeeld op wanneer je iets gaat eten en wanneer je de training start. Je hebt nu wel een andere focus dan alleen het synchroonzwemmen.”

Olympische Spelen in zicht

De verwachtingen zijn hooggespannen voor de tweeling uit Goirle. Het is iets waar Noortje en Bregje nog niet eerder mee te maken hadden. “De sport is heel erg aan het ontwikkelen met allerlei nieuwe regels. De concurrenten zullen niet stilzitten. Zo zullen we een aantal landen tegenkomen die we dit seizoen nog helemaal niet hebben gezien. We verwachten dat iedereen all-in gaat. Het wordt een spannende Olympische wedstrijd”, lacht Bregje.

Artistiek zwemmen op de Olympische Spelen vindt plaats tussen 5 en 10 augustus. Na de Spelen hebben de twee zussen vakantie en kunnen ze tot rust komen van alle geleverde prestaties.

LEES OOK:
Goirlese tweeling Bregje en Noortje schrijven zwemgeschiedenis

Vanessa Spaanderman