Goirlese tweeling Bregje en Noortje schrijven zwemgeschiedenis

De Goirlese tweeling Bregje en Noortje de Brouwer heeft vorige week bij de wereldkampioenschap Synchroonzwemmen in Doha geschiedenis geschreven. Naast hun zilveren medaille, wisten zij als eerste Nederlands duo een podiumplek te bemachtigen.

Ze kunnen het moment nog goed herinneren toen ze te horen kregen dat zij de tweede plek hadden behaald. “We waren er vooraf helemaal nog niet mee bezig. Toen we met de voorronde tweede stonden, kregen we allerlei vragen of dit al eerder was gebeurd”, vertelt Bregje. Na wat onderzoek achter de schermen, kwamen ze erachter dat er nog nooit iemand uit Nederland op het podium was geëindigd. “Het werd toen in de media wel een stuk groter gemaakt dan alleen onze zilveren medaille.”

Van jongs af aan

De passie om synchroon te zwemmen begon al op hun vijfde. Inmiddels zijn de dames 24 jaar. “Al bijna twintig jaar doen we aan deze sport. Het is vooral begonnen toen we meegingen naar de trainingen van onze oudere zus. Onze nicht heeft het ook voorheen gedaan”, zo laat Noortje weten. Inmiddels zijn hun zus en nicht niet meer actief in het synchroonzwemmen. “Dus wij hebben die rol eigenlijk overgenomen. “

Olympische Spelen

Met deze winst, hebben de zwemsters een plekje weten te bemachtigen voor de Olympische Spelen in Parijs deze zomer. De uitvoering blijft hetzelfde, maar ze voegen wel nieuwe elementen toe. Hiermee hopen ze toch stiekem op goud. “We hebben het ons wel zelf opgelegd”, grapt Noortje.

De Olympische Spelen vinden van 26 juli tot en met 11 augustus 2024 plaats.

Vanessa Spaanderman