Jolijn (31) is boerin en heeft steun van de provincie nodig

Jonge boeren en tuinders in Noord-Brabant roepen de provincie op om hen te ondersteunen, zodat ze de komende jaren kunnen blijven ‘boeren’. Het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK) heeft een reeks aanbevelingen overhandigd aan Provinciale Staten om samen de toekomst van de landbouw in de provincie vorm te geven.

Een van die jonge boeren is Jolijn de Bruijn. Ze staat samen met de anderen voor grote uitdagingen en vrezen voor hun voortbestaan door klimaatverandering en strenge regelgeving. In het document ‘Geef de jonge boer en tuinder weer toekomst’ pleit BAJK voor een integrale aanpak. De regels zouden elkaar te vaak tegenspreken. Als er aan de ene regel voldoet, kan dat problemen veroorzaken op een ander gebied. Een voorbeeld hiervan is de investering in stalvloeren, die mogelijk binnen enkele jaren weer aangepast moet worden.

Goede samenwerking is essentieel

“Goede samenwerking met de provincie is essentieel”, vertelt Jolijn. “Alleen door gezamenlijk doelen te stellen kan er vooruitgang worden geboekt.” Het beroep van boer en tuinder wordt door de jongeren als het mooiste beroep gezien, en de jonge agrariërs willen dat ook over veertig of vijftig jaar nog steeds kunnen uitoefenen. Daarvoor is ruimte nodig in de regelgeving, stellen ze.

BAJK pleit voor beleidsplannen met een visie voor minimaal tien jaar. Boeren kunnen hun bedrijfsvoering daarop inrichten en hebben dan de tijd om investeringen terug te verdienen. “Verder moet de provincie niet met extra regels komen, zoals eerder gebeurde met het aanpassen van stallen. Op deze manier blijft de jonge boer in hetzelfde gelijke speelveld als jonge boeren uit andere provincies.”

Personeelstekorten en arbeidspieken

Daarnaast moeten jonge boeren en agrarische deskundigen vroegtijdig betrokken zijn bij plannen. De provincie zou met gemeenten en de agrarische sector kunnen overleggen over huisvesting van arbeidsmigranten. Personeelstekorten en arbeidspieken komen steeds vaker voor. Door het grillige weer zijn er steeds meer arbeidspieken, die nauwelijks ingevuld kunnen worden met goed personeel.

De jonge agrariërs hopen dat de provincie hun zorgen serieus neemt en dat er maatregelen komen die hun toekomst veiligstellen. “Het is cruciaal dat we er samen aan werken een duurzame en stabiele agrarische sector te behouden.”

LEES OOK:
Jonge boeren protesteren in de buurt van Oisterwijk langs de N65

Tristan Kans