Vervolg op de film Lawrence of Arabia onthuld op het toneel

In Lawrence of Arabia komen Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz met een vervolg op de beroemde film over de Britse avonturier T.E. Lawrence die tijdens de Eerste Wereldoorlog aanvoerder was van de Arabische opstand tegen de Ottomaanse bezetter. Lawrence of Arabia is al met al een voorstelling over de invloed van het verleden op het heden. Over de verwevenheid van alles en iedereen. En dus ook over de vraag wat jij en ik te maken hebben met een oude oorlog hier ver vandaan. De voorstelling is dan ook 24 oktober te zien bij De Nieuwe Vorst.

Over het vervolg op de film Lawrence of Arabia

De film vertelt al in het bijzonder het verhaal van een westerse held die zich inzet voor Arabische zelfstandigheid. Maar daarachter ligt een ander verhaal. Namelijk dat van het Europees kolonialisme in het Midden-Oosten. Maar ook van beslissingen die de kiem legden voor grote conflicten waarmee we vandaag de dag te maken hebben. Marjolijn en Sadettin gaan daarom in dit vervolg op zoek naar de belangrijkste zevenentwintig scènes die nog missen in de film. Dat doen ze dan samen met drie jonge acteurs. Zo vormen ze toch een overzichtelijk verhaal over een held om in een allesomvattende mythe van deze tijd. Daarin komen ook de vrouwen, kamelen en oliebronnen aan het woord die een rol speelden in dit verhaal.

Foto: Sanne Peper

Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz

Marjolijn van Heemstra: “Om te snappen waar we ons nu in bevinden moeten we begrijpen hoe we hier gekomen zijn. Via het verhaal van Lawrence willen we laten zien hoe politieke en ecologische problemen samenhangen. En hoe gevaarlijk het is om je geschiedenis te simplificeren.

Sadettin Kirmiziyüz was in juli 2019 te gast op NPO Radio 1 bij het programma Cinema OVT. Daar stond de klassieker Lawrence of Arabia toen centraal.

Concept: Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz. Tekst en dramaturgie: Marjolijn van Heemstra. Eindregie: Eva Line de Boer. Spel: Sadettin Kirmiziyüz, Pip Lucas, Giovanni Brand en Alidtcha Binazon. Dramaturgie: Liet Lenshoek. Licht: Ge Wegman. Kostuum en decor: Sacha Zwiers. Muziek: Roald van Oosten. Productie: Anna Schaap.

NRC ★★★★ : “Met haar tekst heeft Van Heemstra complexe, geopolitieke ontwikkelingen weten te verwerken in een humoristische voorstelling, die de film als opstapje gebruikt om vergeten (of genegeerde) stemmen een podium te geven. Het maakt deze Lawrence of Arabia de bijsluiter die iedere filmkijker zou moeten zien.”

De Volkskrant ★★★★ : “Lawrence of Arabia is zo een boeiende belevenis, vol enthousiast gedeelde informatie, maar nooit topzwaar, en met hier en daar oergeestige scènes van met name Giovanni Brand en Kirmiziyüz zelf. En mooi hoe Van Heemstra er in haar tekst opnieuw in slaagt kleine, particuliere observaties met het grote historische perspectief te verbinden.” “In de toneelversie van Lawrence of Arabia worden de belangrijkste historische missers rechtgezet.”

Het Parool: “Zo ontvouwt zich een betoog dat de geschiedenis die Lawrence of Arabia zo simplificeert niet achter ons ligt, maar nog elke dag in ons gezicht ontploft.”

Foto: Sanne Peper

Kees-Luc Simons