Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Topcelliste Harriet Krijgh schittert bij Amsterdam Sinfonietta

Amsterdam Sinfonietta brengt een concert waarin de populaire componist Vivaldi centraal staat, solist is de topcelliste Harriet Krijgh uit ons land. Het orkest is vaste bespeler van Concertzaal Tilburg. Het concert op vrijdag 25 oktober vindt dus weer plaats in de concertzaal.

Vivaldi leefde in de achttiende eeuw als een rockster. Hij had dus liefdesaffaires, en reisde de wereld over. Maar maakte ook vernieuwende muziek die bij een groot publiek populair was. Ook in onze tijd spreekt zijn muziek nog tot de verbeelding. Celliste Harriet Krijgh over Vivaldi: “Hij is een componist die alles wat hij kan combineert. De enorme energie, die ritmes, dat meeslepende karakter, dat sprankelende. Het is er allemaal. En dan aan de andere kant, de langzame delen en de aria’s. Dat is zulke ongelooflijk mooie muziek, zo eerlijk en puur. Het is niets te veel en niets te weinig. En het raakt iedereen.”

In dit programma reist Amsterdam Sinfonietta honderden jaren door de tijd naar Italië. Hierin staan drie concerten van Vivaldi centraal. De hedendaagse componisten Fedele en Gervasoni uit Italië grijpen eerst terug naar de renaissance. Maar ze produceerden toch iets volkomen nieuws. Met Merula belanden we daarna in de vroege barok en de Holbergsuite van Grieg. Die is geschreven in neoklassieke stijl, en is een verzameling dansen uit Vivaldi’s tijd.

Kijk voor meer op de site van Theaters Tilburg.

Kees-Luc Simons