Uniek voor High Five: basketbalmeiden winnen landelijk kampioenschap

De winnaars van het kampioenschap
Het winnende meidenteam van het kampioenschap. (Bron: High Five)

Het jeugdmeidenteam van basketbalvereniging High Five uit Tilburg heeft zaterdag met 91 – 43 gewonnen en zijn daarmee kampioen geworden. Het is het eerste meidenteam binnen High Five zijn dat een landelijk kampioenschap wint. “Het is lang geleden dat we zo’n topteam hebben gehad”, zegt coach Kimry van het team. Na de overwinning is de ambitie er om volgend jaar in de eredivisie te spelen.

De meiden begonnen tijdens de wedstrijd van zaterdag erg sterk. Vooral de verdediging stond goed in het eerste tien-minuten-durende kwart van de wedstrijd. Het team stond hierna al flink voor. Tijdens het tweede en derde kwart was de verdediging wat minder sterk, waarna het tijdens het vierde kwart weer goed opgepakt werd.

De meiden hebben het kampioenschap uiteindelijk binnengesleept met een overwinning van 91-43. ”Ze hebben met een heel groot verschil gewonnen, dat is echt heel goed”, aldus de coach van het meidenteam. Volgens Ella Saat, een van de speelsters, was het na de wedstrijd een en al feest. ”We stormden na het eindsignaal met z’n allen het veld op. We waren heel blij en hebben een hoop foto’s en filmpjes gemaakt.”

Kimry schatte de kansen van haar team al hoog in. ‘’Ze zijn goed voorbereid en hebben een plan. Maar de meiden hebben ook qua snelheid, gedrevenheid en doorzettingsvermogen goede kwaliteiten.’’ Zo vertelde de coach ook dat het team doorvecht tot het einde, ook al staan ze achter en verliezen ze een wedstrijd. ‘’Deze kinderen laten zo’n mooi spel zien. Ik denk dat mijn team mentaal heel sterk is, waardoor ze ook winnen van teams die technisch gezien zelfs beter zijn.’’

Felheid

Maar de meiden kunnen altijd nog verbeteren, bijvoorbeeld op het gebied van felheid. ‘’Als je te fel bent, kun je persoonlijke fouten krijgen. Dat is hetzelfde als een gele kaart op het voetbalveld. Elke speler mag maximaal vijf fouten maken. Op het moment dat er een vijfde fout is gemaakt, moet je uit het veld. Wat erg jammer is.’’ Verder moeten ze de tegenstander niet onderschatten, dat kan er namelijk ook voor zorgen dat het moeilijker wordt om te scoren. ‘’De uitdagingen die op het veld komen kijken, dragen bij aan het beter worden van het team’’, aldus de coach.

Competitie

Volgens de coach zijn meidenteams binnen basketbal een stuk minder vertegenwoordigd dan bij jongens. ‘’Het komt bij de meiden wel eens voor, dat er een aantal divisies niet zijn, omdat er niet genoeg teams zijn. Hier is er geen landelijke competitie te regelen. Maar wij hebben er met andere verenigingen voor gezorgd dat het toch geregeld is.’’ Het meidenteam van High Five heeft van deze competitie maar één wedstrijd verloren. Met nog maar twee wedstrijden te gaan, is de kans op kampioenschap dus groot.

Doorzetters

Het team is nog niet zo lang bij elkaar en bestaat volgens de coach uit echte doorzetters. De meiden hebben veel wilskracht en komen dan ook in aanmerking voor het kampioenschap. ‘’Dit is een team dat echt compleet is. We hebben goede schutters, lange afstandsschutters, verdedigers, noem maar op.’’ Volgens de coach hebben de meeste teams dat niet. ‘’De meiden haalden honderd punten terwijl de tegenpartij er nog maar twintig hadden.’’

Eredivisie

Door deze overwinning, is het volgens coach Kimry de bedoeling dat ze volgend jaar bij de eredivisie gaan spelen. Daarvoor wordt er nu ook gezocht naar meiden onder de zestien jaar, die ook graag in de eredivisie willen spelen. ”In mei beginnen we met de selecties voor het nieuwe seizoen”, aldus de coach.

Mocht je zaterdag de wedstrijd gemist hebben, is het team van coach Kimry, Elena en Mendy op Hemelvaart te bewonderen. Er vindt een toernooi genaamd de ‘Youth Cup’ plaats van 10 tot 12 mei in de Drieburcht.

LEES OOK:
Tilburgse basketbalvereniging High Five heeft nog genoeg plek, maar dat kan snel veranderen

Eline Smits