Tilburgse Naomi en Juul gaan naar de Braziliaanse favelas: ‘Hier ben ik het allergelukkigst, maar ook het meest verdrietig’

Naomi en Juul Zuid-Amerika
Naomi (rechts) en Juul (links) reizen samen de wereld over (Foto: Naomi van Bladel).

De Tilburgse Naomi van Bladel en Juul van den Hurk, twee onafscheidelijke vriendinnen, verloren hun hart aan Zuid-Amerika. Wat begon als een droom tijdens hun studententijd, is uitgegroeid tot één groot avontuur. Van een bezoek aan een inheemse stam in het Amazonegebied tot vrijwilligerswerk in de Braziliaanse sloppenwijken.

Meer dan zeven jaar zijn Naomi en Juul, beiden 25 jaar, vriendinnen. Het begon op het ROC in Tilburg, waar ze allebei dezelfde opleiding tot onderwijsassistent deden. Ze werden zelfs huisgenoten in de tijd dat ze een hbo-opleiding volgden en daar begonnen de dromen over een grote reis naar Zuid-Amerika na de diploma-uitreiking.

Na twee jaar lang keihard gewerkt te hebben voor die reis was het in september 2022 zo ver. Voor een half jaar vertrokken Naomi en Juul naar Zuid-Amerika, het werelddeel heeft ze sindsdien niet meer losgelaten. Hun avontuur begon in Chili en voerde ze door zes landen. “Het was echt een droom die uitkwam”, zegt Juul. “We hadden nog nooit eerder gereisd met een backpack en het was een enorme uitdaging. Maar we hadden elkaar en dat maakte het makkelijker. Natuurlijk was het spannend, vooral omdat we de taal ook nauwelijks spraken.”

Eigen boek geschreven

De reis ging het tweetal verrassend goed af. “Als huisgenoten waren we al gewend aan elkaars gezelschap”, legt Naomi uit. “Je moet goed op elkaar afgestemd zijn, bijvoorbeeld over hoeveel je uitgeeft aan eten en slaapplaatsen. Wij zaten gelukkig altijd op één lijn.”

In Zuid-Amerika hebben Naomi en Juul zes verschillende landen bezocht en al die ervaringen zijn opgeschreven in het boek Onze harten verloren in Zuid-Amerika. “Ik had spijt dat ik geen dagboek heb bijgehouden die tijd, dus dat boek was een mooie manier om alles te documenteren”, vertelt Juul. Al die ervaringen, mooie momenten en goede lessen, zijn gebundeld in het boek. Van opgelicht worden voor €450 euro binnen de eerste twee uur van de reis tot aan een bijzonder bezoek aan de inheemse Woarani-stam, diep in de Amazone.

Tekst loopt door onder de foto

juul naomi zuid-amerika
Op bezoek bij de Woarani-stam in de Amazone van Ecuador (Foto: Naomi van Bladel).
Ongelukkig in Nederland

Na zes maanden vol reizen, verhalen en avontuur, was tijd om terug te keren naar Nederland, iets waar de meiden onverwachts veel moeite mee hadden. “We kwamen na Zuid-Amerika terug in Nederland en voelden ons allebei ongelukkig”, legt Naomi uit. “Ik had ook dat ik me eigenlijk heel depressief voelde hier. Ik wist zeker dat ik niet in Nederland wilde blijven.”

Juul had iets meer tijd nodig om te beslissen. Kerst vieren aan de andere kant van de Atlantische Oceaan bleek toch pittiger dan gedacht. “Ik vond het moeilijk om alles achter te laten, maar uiteindelijk besefte ik dat ik dit echt wilde. We besloten om binnen Europa te blijven vanwege de taal. Spaans leren leek ons haalbaar, vooral na onze reiservaringen in Zuid-Amerika.”

Na anderhalf jaar het ‘normale’ leven weer op te hebben gepakt in Nederland, was de conclusie voor de meiden heel duidelijk: het was tijd om te emigreren. Er werd zorgvuldig nagedacht over de plek en uiteindelijk is de beslissing gemaakt om aan de Spaanse kust een nieuw leven te beginnen. Maar voor dat allemaal gaat gebeuren, gaan de meiden in september nog één groot avontuur aan.

De Braziliaanse sloppenwijk

“Eigenlijk gaan we met een backpack emigreren, zonder vaste woonplaats”, legt Naomi uit. Alle papieren die nodig zijn, zoals gelegaliseerde diploma’s en geboorteaktes, gaan mee de backpack in. Vaste banen worden opgezegd, net zoals de huur. “We hebben alleen een vliegticket naar Sri Lanka, daar begint onze reis.” Na twee maanden Sri Lanka reizen Naomi en Juul door naar de kustlijn van Spanje, om alvast te kijken naar een fijne woonplek. Vanuit daar gaan ze verder naar Brazilië, Suriname en de afsluiter in Peru. En dat allemaal in een half jaar.

De liefde voor Zuid-Amerika, en in het bijzonder Brazilië, speelt een grote rol in het leven van Naomi en Juul. In 2019 deed Naomi vrijwilligerswerk in de sloppenwijk Salinas. “Ik was meteen verkocht”, vertelt Naomi. “Ik zeg altijd dat Salinas voor mij de plek is waar ik het allergelukkigst ben. Maar tegelijkertijd ook het meest verdrietig. De mensen en hun vreugde ondanks de armoede, raakten me diep. Ik wist gewoon dat ik terug moest.”

Harde realiteit

Juul deelt diezelfde passie. “Het is een plek waar je de grootste vreugde en het diepste verdriet voelt. De kinderen daar zijn zo blij met wat ze hebben en verwelkomen je met open armen. Maar de realiteit is hard; veel geweld en armoede.” Zo zijn er vijandige bendes die dagelijks op oorlogspad zijn en is er veel geweld, drugs en prostitutie in de wijken. Schrijnend om te zien, vertelt Naomi. “Maar ik vind het mooi om te zien hoe je op zo’n armoedige plek toch zo gelukkig kunt zijn.”

Tekst loopt door onder de foto

juul naomi zuid-amerika
Een ontwormingskuur doen bij de kinderen van de Braziliaanse sloppenwijk Salinas (Foto: Naomi van Bladel).

Dit jaar keren de meiden terug naar Salinas, om weer vrijwilligerswerk te doen. Via een crowdfunding halen Naomi en Juul geld op om activiteiten te organiseren voor de mensen in de sloppenwijken. “We willen vooral ook geluksmomenten creëren voor de kinderen daar. Het is voor hen niet zo vanzelfsprekend dat ze ooit nog uit die wijk komen. We vinden het belangrijk om ze ook positieve herinneringen te geven aan de plek waar zij opgroeien.”

De voorbereidingen voor de reis zijn al begonnen. Wéér een half jaar met elkaar optrekken, liefde en leed delen om vervolgens ook nog eens samen te wonen in een nieuw land. Dan moet je wel bijzonder goede vrienden van elkaar zijn. “Wij zijn ook beste vriendinnen”, lacht Juul. “Maar inmiddels voelt het eigenlijk meer als echte zussen.”

LEES OOK:
Tilburgse Lisa (22) strijdt tegen een zeldzame ziekte: ‘Ik ben het leven meer gaan waarderen’

Angela Weisz