Tilburgse Mariachi band reist heel het land door: ‘Je kunt echt mensen hun dag maken’

De Tilburgse Mariachi band in actie
Mariachiband bij de Mexicaanse ambassade. Foto: Fausto Vismans

Zes schoolvrienden, afkomstig uit verschillende steden, reizen op dit moment door het hele land met hun eigen Mariachiband. Komende weken treden ze door heel Tilburg op. “Ik hoop op heel veel lachende, blije gezichten.”

De vriendengroep is ontstaan op school. “We studeren aan de universiteit in Tilburg en zitten allemaal in het eerste jaar. Als vriendengroep besloten we om na carnaval nog een opvallende stunt uit te halen”, vertelt Fausto Vismans, een van de bandleden van de Tilburgse Mariachi band. “We zien dat mensen het heel leuk vinden en contact met ons opzoeken. Ik hoop op veel lachende, blije gezichten en wie weet ook wel dansende mensen.”

Nadat er verschillende Mexicaanse voorwerpen zoals Mariachi outfits en instrumenten verzameld werden, kon de vriendengroep hun eigen band opzetten. “Daarmee treden we als Mariachi band op, maar trekken we ook het hele land door. We gaan langs bij Mexicaanse restaurants, de Mexicaanse ambassade en straks reizen we verder om Mexicaanse sporters op te zoeken.”

Mexicaans thema

De band is op een ludieke manier ontstaan. “We hebben allemaal thema’s ingelegd en begonnen met graaien in een pot. Mariachi kwam eruit”, zegt Vismans. Hoelang de groep nog als Mexicaanse Mariachi band doorgaat, weten ze nog niet. “Waarschijnlijk gaan we een jaar door. Omdat we het heel leuk vinden om op te treden, is de kans groot dat we het daarna op een andere manier doorzetten.”

Niet op alle plekken worden ze even enthousiast ontvangen, volgens het bandlid. “Je merkt dat het op de ene plek wel meer leeft dan de andere. Bij de universiteitsbibliotheek vonden mensen het heel leuk. Hier hebben we ook echt wel honderden bezoekers getrokken die op ons stonden te wachten. Maar bij bedrijven merk je wel dat niet iedereen op ons zit te wachten.”

Verschillende optredens

De Tilburgse Mariachi band reist heel het land door. “Op het station in Utrecht hebben we zo’n 1900 mensen getrokken. We zitten nu in de trein vanuit Den Haag en gaan daarna door naar Eindhoven. Toch richten we ons voornamelijk op Tilburg, omdat we daar affiniteit mee hebben. Vandaar dat we hier de komende weken optredens doen.”

De band heeft ook internationale plannen. “Over een paar weken willen we naar België. Wie weet nemen we dan ook wel een aantal Tilburgse mensen mee. We willen vooral de Tilburgers iets leuks geven. Je kunt echt mensen hun dag maken.”

Luna Kaleas