Tilburg pakt dakloosheid aan: ‘Meer dan bed, bad en brood’

Foto: Omroep Tilburg

De gemeenteraad van Tilburg is maandagmiddag geïnformeerd over het actieplan tegen dakloosheid. Tijdens een fietstocht gingen raadsleden in gesprek met verschillende daklozen en werd het nieuwe plan gepresenteerd.

Uit het actieplan blijkt dat de gemeente wil dat er minder mensen in een opvang terechtkomen. Er moet een soort ‘mandje met woningen’ zijn, waar dakloze mensen terecht kunnen. Wanneer ze in een huis op appartement kunnen wonen, is de kans groter dat ze er daarna blijven.

Vorig jaar was dat actieplan er nog niet en toen meldden zo’n 1200 daklozen zich aan voor een plekje in een opvangcentrum. Ruim 500 daarvan, kregen een intake, want niet iedereen die zich aanmeldt, komt hiervoor in aanmerking. Er wordt gekeken naar het aantal beschikbare plekken en andere opties om daklozen onder te brengen. Dat betekent dat er zo’n 700 geen intake krijgen en dat is precies wat de gemeente met het nieuwe actieplan naar de voorgrond wil brengen.

Hoewel een opvangplek een dag boven je hoofd is, gaven verschillende daklozen aan dat ze daar ook bepaalde dingen missen. “Gezinskamers waren een wens, maar ook een verblijfplek waar dieren bij kunnen wonen”, vertelt Beppie Smit van D66.

Stijging

Het proberen terug te dringen van de dakloosheid in Tilburg is niets nieuws. Ook in voorgaande jaren zette de gemeente hierin stappen. Maar helaas zonder resultaat, want sinds 2018 zijn er ieder jaar meer dakloze mensen bijgekomen. Dit zijn voornamelijk jongeren die op de bank slapen bij vrienden, mensen met psychische klachten of mensen die in de auto slapen.

Dakloos zijn, is meer dan het ontbreken van een dak boven je hoofd. Aan een baan kom je heel moeilijk als je geen plek hebt om te wonen en ook je zorgverzekering loopt af als je dakloos bent. De staatssecretaris wil dat Nederland de Finse aanpak gaat hanteren, want in dat land zijn nauwelijks daklozen. Een van de dingen die daar gebeurt, is dat er eerst naar woningen gekeken wordt in plaats van naar opvang. Precies hoe het ook omschreven staat in het Tilburgse actieplan. Daarnaast is het voorkomen van onveiligheid belangrijk en moeten regionale partijen samenwerken.

Meer ondersteuning

Beppie Smit, raadslid bij D66, vertelt dat de gemeenteraad Tilburg als een sociale stad ziet. “We willen zoveel mogelijk mensen helpen. Op dit moment regelen we bed, bad en brood, maar we willen meer. Ze moeten ook op andere vlakken ondersteuning krijgen.” Hierbij kun je denken aan het maken van een CV of het voorbereiden op een sollicitatiegesprek. De gemeente gaat hiermee de komende tijd aan de slag.

De dakloosheid in Tilburg is, ten opzichte van voorgaande jaren, diverser geworden. “Je merkt dat heel veel verschillende soorten mensen dakloos worden. Dat komt bijvoorbeeld door de hoge huizenprijzen, wisseling van banen of mensen die uit Oost-Europa hiernaartoe komen voor een baan. In sommige gevallen kunnen ze niet meer terug of hopen ze een nieuwe baan te vinden, maar dat valt uiteindelijk tegen.”

LEES OOK:
Marcel (22) werd dakloos in Tilburg: ‘Mijn zus zette me op straat’
Steeds meer dakloze gezinnen en jongeren in Tilburg

Luna Kaleas