“Reguliere bouwprojecten hebben zes tot acht jaar nodig”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “Een tijdelijke woning kan in de helft of soms in één derde van de tijd worden gebouwd”, stelt hij. Dat komt omdat er dan bijvoorbeeld een kantoorpand wordt omgebouwd of een flexwoning wordt gebouwd. “Mensen zouden niet bij iemand op de bank moeten slapen. Ze moeten hun eigen plek hebben.”
Meerdere huishoudens in een woning
In de 1244 vergunde woningen woont niet altijd maar één huishouden. Een voorbeeld is een huis met een gedeelde keuken, zoals een studentenhuis. Het aantal woonruimten ligt dus hoger dan het aantal vergunningen.
Niet alle vergunde woningen staan er ook al. Het project aan de Bijsterveldenlaan in de Reeshof kreeg in januari 2024 de omgevingsvergunning voor de bouw. In het tweede kwartaal van dit jaar begint de bouw. Aan de Dr. Bloemenlaan werd in april nog een flexwoningproject opgeleverd. Het Bloemkwartier biedt ruimte aan 180 inwoners.
Flexwoningen zijn tijdelijke huurappartementen bedoeld voor spoedzoekers. De woningen kunnen maximaal vijftien jaar blijven staan. Het gaat op de locatie in de Reeshof om 98 woningen voor huishoudens van een of twee personen.

Zeven procent van landelijk totaal
In heel Nederland zijn er in de afgelopen vijf jaar 18.000 tijdelijke vergunningen afgegeven. Daarmee is Tilburg is dus verantwoordelijk voor bijna zeven procent van dat aandeel. Dat is meer dan bijvoorbeeld hoofdstad Amsterdam. Die gaven in dezelfde vergunningen af voor 393 flexwoningen. Hoeveel de buurtgemeentes van Tilburg bouwden kun je hieronder zien. Voor de gemeente Hilvarenbeek zijn geen cijfers.
LEES OOK:
Bloemkwartier officieel geopend: 180 woningen voor statushouders en spoedzoekers
